Politiek20 jan '16 09:24

Heuse Haagse whodunnit dreigt met sisser af te lopen

Auteur: Thijs Baas

De kans is klein dat het lek van de Commissie Stiekem vandaag boven water komt. Het zou wellicht een onbevredigende uitkomst zijn, maar als er te weinig grond is voor vervolging, zal de Kamer worden voorgesteld het hierbij te laten met de zaak die minister Plasterk vorig jaar nog op een motie van afkeuring kwam te staan.

Foto: ANP
Foto: ANP

Wie heeft er gelekt? Vindt een fractievoorzitter uit de Tweede Kamer vandaag zijn politieke Waterloo? Wie is de mol? Dat is vandaag de vraag in de Tweede Kamer. Straks, om half twaalf, wordt duidelijk of een of meer fractievoorzitters hebben gelekt uit de Commissie Stiekem. Of niet natuurlijk…

 

Een of meer van de fractievoorzitters zou informatie over de veiligheidsdiensten hebben gelekt naar NRC Handelsblad, legt politiek verslaggever Jaap Jansen de kwestie nog eens uit. "Minister Plasterk gaf op televisie heel gevoelige informatie over de NSA, die later niet bleek te kloppen. De Kamer was boos en er kwam een motie van afkeuring. Daarop liet Samsom doorschemeren dat dat al lang in de commissie-Stiekem was meegedeeld, wat door de oppositie niet als zodanig was herkend."

Toen vervolgens NRC met een gedetailleerd, goed verhaal kwam over de commissie, was de maat vol en besloot 'Stiekem-voorzitter' Halbe Zijlstra aangifte te doen. "Het OM heeft er lang naar gekeken, de Rijksrecherche deed onderzoek en de conclusie was: alleen de Tweede Kamer is zelf bevoegd om hierin te oordelen, en het uiteindelijk weer aan de Hoge Raad over te dragen. Wat het moeilijk maakt voor die commissie, is dat die leden - gewone Kamerleden - moeten oordelen over hun eigen fractievoorzitters."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen