Politiek8 dec '15 14:24

Wiebes ziet belastingplan met veel vertrouwen tegemoet

Auteur: Thijs Baas

Staatssecretaris Wiebes van Financiën is vol vertrouwen over het Belastingplan. Nu D66 na een aantal aanpassingen akkoord is denkt hij dat het voorstel een meerderheid haalt in de Eerste Kamer. Het CDA was al akkoord gegaan met een oude versie. Staatssecretaris Wiebes.

Foto: ANP
Foto: ANP

Werkenden met een inkomen tussen de 35.000 en 125.000 euro gaan er vanaf 2017 op vooruit. Dat blijkt uit de gewijzigde belastingplannen van het kabinet, die verslaggever Laurens Boven zojuist bekeek.  "Er wordt een beetje geschoven met geld. De inkomstenbelasting gaat iets minder omlaag, maar van dat geld profiteren mensen die verdienen vanaf 35.000 euro, de ouderenkorting gaat omhoog en er wordt een nieuwe drempel ingevoerd bij spaarders in box 3. De kleine spaarder profiteert ervan, want de belastingvrije voet wordt iets verhoogd."

Eerste Kamer
De aanpassingen kwamen er op aandringen van vooral D66. De regeringspartijen PvdA en VVD hebben deze oppositiepartij nodig om hun plannen door de Eerste Kamer te krijgen. Verder gaat de belasting voor ouderen nog eens structureel met 100 miljoen euro omlaag. Kleine spaarders worden ontzien. Vanaf 2016 wordt niet meer vanaf 21.000 euro maar vanaf 25.000 euro belasting over rente geïnd.

 

Ook wordt gekeken naar het sluiten van alle kolencentrales. Het kabinet bekijkt nog deze kabinetsperiode wanneer de centrales dicht zouden kunnen. In het Energieakkoord is eerder al afgesproken dat de vijf meest vervuilende centrales de komende twee jaar dichtgaan, waarna nog vijf moderne centrales overblijven.

Thom de Graaf, voorzitter van de D66-fractie in de Eerste Kamer, vindt dat er nu meer "ambitie'' in het nieuwe belastingstelsel komt. De afspraken zorgen voor lagere lasten, meer banen en extra vergroening. Dat waren belangrijke voorwaarden voor D66 om het Belastingplan te kunnen steunen, aldus De Graaf. D66-leider Alexander Pechtold is verheugd dat ,,we de constructieve samenwerking tussen het kabinet en D66 hebben kunnen voortzetten. Nu ligt er een belastingstelsel dat Nederland vooruitbrengt.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen