Raadsleden willen luisterend oor
Er moet een meldpunt komen voor lokale politici die bedreigd worden. Dat zegt de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.
In verband met het stijgende aantal vluchtelingen dat in Nederland moet worden opgevangen, kregen gemeenteraadsleden de afgelopen tijd te maken met meer intimidaties en bedreigingen, zegt Mark den Boer van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. "In september hebben we een enquête gehouden. Toen bleek al dat 20 procent van het aantal raadsleden zich beïnvloed voelde in hun functioneren of stemgedrag vanwege intimidatie en bedreigingen. Dat is na het hele vluchtelingendebat alleen maar groter geworden."
Bedreigingen en intimidaties lopen uiteen van een naar mailtje of telefoontje tot het vernielen van auto's, zoals gebeurde in de gemeente Wormerland, en het bonzen op de ramen van de raadszaal, afgelopen week in Geldermalsen.
Den Boer vermoedt dat de nu bekende gevallen nog maar het "topje van de ijsberg" zijn. "Het is niet zo dat raadsleden daarmee te koop lopen."
'Ondermijning lokale democratie'
De gevolgen zijn volgens hem niet te onderschatten. "Wat we zien, is dat het bij dat raadsleden die daarmee te maken krijgen, leidt tot vragen en bedenkingen, bijvoorbeeld in het gezin en in de familie. Daar ontstaan gesprekken van: 'Goh, is dit het allemaal wel waard?'. Dat betekent vervolgens dat mensen zich misschien af gaan vragen: 'Moet ik mij in 2018 nog wel weer kandideren voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen?'"
Zo ondermijnen bedreigingen en intimidaties de lokale democratie, stelt Den Boer.
Vragen
Hij wil meer nazorg voor raadsleden, onder andere in de vorm van een meldpunt. "We zien nu dat het in eerste instantie vaak wel goed is geregeld, dat mensen terecht kunnen bij een burgemeester, dat er aangifte gedaan wordt en dat soort zaken. Maar vervolgens blijven raadsleden ook wel met vragen zitten."
Den Boer heeft er vorige maand al over gesproken met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Begin volgend jaar volgt een nieuw gesprek.