Politiek3 nov '15 16:47Aangepast op 3 nov '15 18:59

Hermans neemt zijn verantwoordelijkheid, met pijn in het hart

Auteur: Thijs Baas

Jan Anthonie Bruijn is een serieuze kandidaat om Loek Hermans op te volgen als VVD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer. De hoogleraar immunopathologie en vertrouweling van Mark Rutte schreef het laatste verkiezingsprogramma, is goed gebekt en kan heel goed compromissen smeden, zegt politiek verslaggever Jaap Jansen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Hermans heeft vandaag afscheid genomen van zijn fractie, na het harde oordeel dat de rechters velden over de misstanden bij thuiszorgbedrijf Meavita. Hermans zat in de raad van commissarissen van het bedrijf, en wordt wanbeleid verweten. Vooralsnog lijkt Hermans aan te blijven als voorzitter van het stichtingsbestuur van de Radboud Universiteit in Nijmegen, waar hij minder in de schijnwerpers staat.

Persoonlijk aansprakelijk
Vakbond FNV, die de zaak had aangespannen gaat nu onderzoeken of Hermans ook persoonlijk aansprakelijk kan worden gesteld. Door het faillissement van Meavita verloren 20 duizend mensen hun baan en bleef er een schuld open van bijna 50 miljoen euro.
 


 

Parlementaire democratie
Een door Hermans zelf aangevraagd debat over de toekomst van de parlementaire democratie wordt hem door de neus geboord na zijn aftreden als gevolg van het vonnis van de rechter. Een hard oordeel, vindt Hermans, maar hij kan niet anders dan het oordeel respecteren. "We weten nu waaraan een raad van commissarissen moet voldoen. Ik zal met pijn in het hart afscheid nemen, maar ik vind dat ik mijn verantwoordelijkheid moet nemen en hierbij laat ik het."

Meavita
Hermans voelt zich niettemin 'zeer verantwoordelijk' voor de gang van zaken bij Meavita. "Dat is ook de reden dat ik me meteen na het lezen van het persbericht goed realiseerde dat de discussie heel snel zou gaan over mijn persoon en mijn functioneren bij de fractie van de Eerste Kamer en heb besloten om met onmiddellijke ingang mijn functie neer te leggen. Ik moet u zeggen dat ik hier achtenhalf jaar met heel veel plezier in deze Kamer heb gewerkt, met fantastische collega's ook in andere fracties."

Gerelateerde artikelen