Politiek10 apr '15 09:54Aangepast op 10 apr '15 10:11

D66 wil opheldering over nieuwe problemen JSF

Auteur: Sjors Rodenburg

Opnieuw wordt de levering van de Joint Stike Fighters (JSF) uitgesteld. En opnieuw zorgt de ontwikkeling van cruciale software voor vertraging. Oppositiepartij D66 wil dinsdag tekst en uitleg van defensieminister Jeanine Hennis over de gevolgen voor Nederland.

Gisteren maakt het Amerikaanse ministerie van Defensie bekend dat de ontwikkeling van de software achterloopt op schema. Hierdoor wordt het F-35 Lightning II pas in de zomer ontdaan van de aanwezige bugs. Eerder dit jaar werd al bekend dat het boordkanon door het ontbreken van software niet voor 2019 zal werken, terwijl hij al in 2016 gaat vliegen.

Veiligheid van Nederland
Volgens D66-Kamerlid Wassila Hachchi kan de vertraging de veiligheid van Nederland op het spel zetten. “Onze F-16’s kunnen niet langer doorvliegen”, zegt ze tegen BNR. “Sommige Kamerleden nemen de woorden met pleisters en plakband in de mond. Volgens de strakke planning worden ze in 2019 uitgefaseerd.”

Hoewel Nederland officieel 37 JSF-toestellen heeft besteld – de minister sprak tijdens een Kamerdebat in februari nog van een point of no return – blijft Hachchi de ontwikkelingen rondom de nieuwe straaljager op de voet volgen. “We zijn het JSF-moeras ingetrokken, maar dat neemt niet weg dat we onze oren en ogen moeten sluiten voor de feiten die steeds naar voren komen.”

15 miljoen voor Kamervragen
De nieuwe softwareproblemen zijn de zoveelste tegenvaller voor Defensie. Sinds de start van het JSF-programma in 2002 zijn de lancering keer op keer uitgesteld en de kosten almaar gestegen. De 37 Nederlandse toestellen moeten totaal 4,5 miljard euro kosten. Alleen al de kosten van de 4000 gestelde Kamervragen bedragen al 15 miljoen euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen