Politiek12 jun '14 12:27

PvdA: Verbied verkoop producten kinderarbeid

Auteur: Eva Oude Elferink

De verkoop van producten die door kinderen zijn gemaakt, moet worden verboden. Dat wil de Partij van de Arbeid. Tweede Kamerlid Roelof van Laar dient daartoe vandaag een initiatiefnota in.

Er zijn regels over de gezondheidseffecten van producten, over de vorm. "Over van alles en nog wat", zegt Van Laar. "Maar door wie een product wordt gemaakt, daar zijn geen regels of wetten voor. Bedrijven zijn vrij om hun producten te maken hoe zij dat willen."

Dat moet anders, vindt de PvdA. Die wil dat er in Nederland een algeheel verbod komt op de verkoop van producten die door kinderen zijn vervaardigd. Daarbij maakt het niet uit of het producten zijn van een Nederlands bedrijf of van een Frans bedrijf, zegt Van Laar.

"Het gaat ons erom dat consumenten niet zonder dat ze dat willen producten kopen van kinderarbeid."

Keten
Sommige bedrijven letten daar al op, zegt het Kamerlid. "Maar die zien ook de beperkingen van hun reikwijdte. Bijvoorbeeld een Unilever, dat zegt: 'wij kunnen gewoon niet onze hele productieketen in beeld krijgen'."

Dan zijn er nog de bedrijven die volgens Van Laar bewust kiezen voor de allerlaagste prijs. "Die maakt het niet uit waar hun producten vandaan komen. Het is vooral deze categorie die we hiermee willen aanpakken."

Controle
Van Laar erkent dat het controleren of bedrijven zich aan zo'n verbod houden, lastig is. "Daar moet je per bedrijf naar kijken. Een een webshop die kleren doorverkoopt heeft een andere verantwoordelijkheid dan een bedrijf dat zelf kleren laat maken in een land waar kinderarbeid voorkomt."

Vanmiddag dient Van Laar zijn initaitiefnota in bij de Tweede Kamer. Daarin staan een aantal voorstellen voor een mogelijk verbod. "Als er voldoende steun is, willen we er een initiatiefwet van maken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen