Politiek26 jun '13 16:35Aangepast op 26 jun '13 20:34

Bezuinigingscontouren schemeren langzaam door

Auteur: BNR Webredactie

Premier Rutte ontkent dat het kabinet al een akkoord heeft gesloten over het bezuinigingspakket, zoals NRC vandaag suggereerde. "Maar de contouren van de bezuinigingen worden langzaam duidelijk", zegt verslaggever Hans Verbeek vanuit Den Haag.

Volgens de krant zouden de coalitiepartijen VVD en PvdA al overeenstemming hebben bereikt over bezuinigingen, met name in de zorg. "Het debat bleef een beetje vaag, het begon voorspelbaar met kritiek van de SP en PVV op de kabinetsplannen", zegt Verbeek. "Maar toen kwam dus tijdens dat debat NRC plotseling met een bericht over een akkoord. 'Er worden op dit moment op geen enkele wijze bij het CPB doorrekeningen gemaakt ten behoeve van deze besluitvorming. De berichtgeving hierover in NRC Handelsblad is onjuist',  was de reactie hierop van de premier per brief."

6 miljard maatregelen
In die brief had Rutte het over 6 miljard maatregelen en daar werd hard om gelachen in de Kamer. Hij had moeten spreken van maatregelen ter waarde van 6 miljard euro. SP-leider Roemer pakte zijn moment voor een grapje: "We hadden het eerst over 3 procent, daarna spraken we over 6 miljard, en nu schrijft de minister dat hij van plan is om een pakket van 6 procent maatregelen te presenteren. Dat vind ik wel heel erg knap." Premier Rutte reageerde:  "Ik ben zo geinspireerd door de oproep van de heer Pechtold om nog meer daadkracht te tonen, dat ik dacht... 6 miljard aan maatregelen die allemaal 1 euro moeten opbrengen."

Uit het bericht van NRC zijn volgens Verbeek zo langzamerhand de contouren van de bezuinigingen af te leiden. "Gecombineerd met wat er vandaag in het debat is gezegd."

Standpunten
Een aantal standpunten tijdens het debat:
- geen BTW verhogingen;
- geen bezuinigingen op sociale uitkeringen;
- geen hoger eigen risico in de zorg, zeker niet voor de laagste inkomens;
- geen uitkleding van het zorgpakket.

Nu weten we wat ze niet willen, maar wat willen ze wel? "Hierover zijn PvdA en VVD onderling nog in overleg en ook de oppositiepartijen worden hierbij betrokken", vervolgt Verbeek. "Het gaat niet over een nieuw totaalakkoord maar wel over akkoorden op deelterreinen. Daarbij blijft Rutte om tafel gaan met de oppositie, bijvoorbeeld met GroenLinks en D66 over onderwijs. Rutte zei dat ze streven naar een breder draagvlak."

Bovendien kan premier Rutte zich vinden in de ideeën van Diederik Samsom om vermogen los te trekken. Het kabinet zoekt volgens premier Mark Rutte "constant naar de mogelijkheid om extra zuurstof in de economie te krijgen''.

- Er worden waarschijnlijk "vele honderden miljoenen'' bespaard in de zorg;
- en valt er volgens Samsom nog geld te halen bij de toeslagen voor bijvoorbeeld huur en zorg, en bij de kindregelingen zoals de kinderbijslag;
- hierbij moeten de laagste inkomens echter buiten schot blijven.

Volgens Samsom staat het al vast dat er in 2014 niet meer dan 6 miljard bezuinigd wordt, ook niet als het begrotingstekort dan boven de 3 procent blijft. Het kabinet voldoet met een bezuiniging van 6 miljard aan de opdracht van eurocommissaris Olli Rehn, onderstreepte de PvdA-leider. Zijlstra was op dit punt minder uitgesproken.

"Rutte kwam met weinig concrete woorden, dus we zullen moeten wachten tot augustus of tot Prinsjesdag", aldus Verbeek. Woonminister Stef Blok komt tegen Prinsjesdag met een voorstel voor de definitieve verdeling van de verhuurdersheffing, zei Blok nog tijdens het debat. Het bedrag van 1,7 miljard euro dat verhuurders gezamenlijk moeten opbrengen, moet niet overal even hard aankomen. De bewindsman gaat nu broeden op bedragen en gebieden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen