Kwestie vastzetten terugkeerders maakt veel los
Bijna de helft van de Kamer wil alle teruggekeerde Syriëgangers zonder tussenkomst van de rechter vastzetten. Maar het gaat er waarschijnlijk niet van komen.
'Administratieve detentie' heet het vriendelijk: het oppakken en vastzetten van iemand zonder tussenkomst van een rechter. Bijna de helft van de Tweede Kamer wil het voor teruggekeerde Syriëgangers, zo bleek gisteravond.
"Het hoeft niet forever te zijn", zei CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. "Maar we moeten, denk ik, pas op de plaats maken. Keer je terug, dan dien je te worden ingesloten. En dan moeten we binnen onze detentie gaan kijken: wat heeft gemaakt dat iemand al zijn schepen verbrandde? Wat heeft iemand daar meegemaakt in die hel die in Syrië op dit moment plaatsvindt? En wat is nog mogelijk een toekomst die iemand voor zich ziet en die wij ook voor hem zien?"
Mensenrechten
Maar volgens minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) is administratieve detentie in Nederland niet mogelijk. "En het is zeer de vraag of dat ook niet in strijd zou zijn met het EVRM (Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, red.)."
Ook de PvdA wil er niet aan. Kamerlid Jeroen Recourt: "Ik wil geen Guantánamo Bay in Nederland. Op het moment dat je gewoon niks hebt, kan je iemand niet vasthouden."
230 Mensen zijn tot nu toe vanuit Nederland naar Syrie en Irak vertrokken, 42 zijn er dood, 150 zijn daar nog en 40 zijn teruggekeerd. Volgens de minister worden alle terugkeerders aangehouden voor verhoor. Vastgezet worden ze alleen als er aanwijzingen zijn dat ze in Syrië hebben meegevochten.
'Kabinet medeverantwoordelijk'
Het rechtse deel van de Kamer vindt dat te mager, ook omdat de mensen die nu terugkeren volgens de veiligheidsdiensten een groot gevaar vormen. De PVV gaat hierin het verst. Kamerlid Machiel de Graaf: "Zodra er in Nederland ook maar één dode valt, de eerst na Theo van Gogh, dankzij islamitisch geweld, dan is dit kabinet medeverantwoordelijk."