Politiek6 jan '16 17:01

Op sociale handelsmissie in Cuba

Auteur: Jolijn Mes

Op 10 januari vertrekt Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking met 77 bedrijven naar Cuba op handelsmissie, bedoeld om een brede relatie met Cuba op te bouwen.

ANP
ANP

Dit heeft te maken met de ontspanningspolitiek die in Cuba wordt gevoerd: we mogen er weer meer doen. Maar dat betekent niet dat handel voeren in het land makkelijk is. Ploumen: “Cuba is nog steeds een staatsgeleide economie, wat betekent dat men daar niet gewend is om in een context van markteconomie zaken te doen.”

Het gaat volgens Ploumen dan ook vooral om een verkennende missie, om de mogelijkheden van export en samenwerking te onderzoeken.

Gevarieerde groep
De groep bedrijven die meegaat op de missie, is een gemêleerd gezelschap: architecten, bierbrouwers, sportclubs en zelfs het Residentieorkest gaan mee. Ploumen: “Het gaat ons natuurlijk om zakendoen, maar ook om een goede, brede relatie met Cuba op te bouwen.” 
Breder doel
Volgens Ploumen past dat in het plaatje van de modernere handelsmissie: “Tegenwoordig gaan maatschappelijke organisaties mee en spreken we breed over allerlei onderwerpen. Handelsmissies zijn vaak een goede manier om juist issues rondom bijvoorbeeld mensenrechten te bespreken.”

De komende tijd staan missies naar landen zoals Frankrijk en de VS op de agenda, maar dat betekent volgens Ploumen niet dat de handel de komende jaar belangrijker is dan mensenrechten: “Ook daar waaieren de gesprekken wat breder uit. Je hebt altijd veel met elkaar te bespreken en het zijn geen gescheiden wereld meer. Dat lijkt me een groot goed.”

 

Gerelateerde artikelen