Politiek22 jan '16 19:20

Oppositie wil Rutte spreken over vluchtelingencrisis

Auteur: Marjan van den Berg

Een groot deel van de oppositie wil dat premier Mark Rutte naar de Kamer komt om de vluchtelingencrisis te bespreken. Dat zegt SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen op BNR.

ANP
ANP

Gesthuizen vindt dat Rutte, hoewel hij van alles zegt over de vluchtelingencrisis, zich er als premier verder weinig mee bemoeit. "Dat stuit mij tegen de borst, omdat we bijvoorbeeld afgelopen week zagen dat er weer rellen waren, dat er weer democratische processen, raadsvergaderingen, verstoord werden. De burgemeester van Ede die opriep: 'Kabinet, kom ons te hulp, Den Haag moet ons helpen'. Waar is Rutte?"

Gesthuizen zegt dat bijna de hele oppositie komende dinsdag aan Rutte zal vragen om aanwezig te zijn bij het eerstvolgende asieldebat. "Dan heb ik het over D66, ChristenUnie, GroenLinks, het CDA; ook de PVV zal het steunen."

'Contraproductief'
Rutte moet meer op de voorgrond treden omdat hij in de media allerlei uitspraken doet over het vluchtelingenprobleem, vindt Gesthuizen: "Als je als premier keer op keer in de media laat weten: 'De vluchtelingenstroom is ondermijnend, we kunnen het niet aan, de instroom moet naar nul, komend jaar willen we dat er nog nul vluchtelingen naar Nederland komen', en je vraagt tegelijkertijd aan je burgemeesters en aan de mensen die lokaal politiek actief zijn: 'Jongens, leg aan je burgers uit dat ze wel 500 of 800 of misschien zelfs 1500 asielzoekers moeten opvangen', ja, dan vind ik wel dat je erg contraproductief bezig bent. Dan ben je eigenlijk het beleid van je eigen staatssecretaris aan het saboteren."

Staatsman
De SP wil dan ook van Rutte weten hoe hij ervoor zorgt dat staatssecretaris Klaas Dijkhoff zijn taak - het opvangen van tienduizenden asielzoekers - goed kan uitvoeren.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen