Politiek9 dec '15 14:26Aangepast op 9 dec '15 21:56

Van Miltenburg negeerde klokkenluider Teeven-deal

Auteur: BNR Webredactie

Kamervoorzitter Anouschka van Miltenburg heeft de brief die ruim een jaar geleden door een klokkenluider binnen het Openbaar Ministerie aan haar zou zijn gestuurd, nooit gezien. Toen Nieuwsuur haar een kopie van de brief voorlegde, herkende ze die niet. Ze kon het ook niet nagaan, want anonieme brieven aan de Kamervoorzitter werden destijds vernietigd, en er werd geen administratie van bijgehouden.

ANP
ANP

In de brief waarschuwde de klokkenluider dat toenmalig minister Ivo opstelten van justitie de Kamer verkeerd had geïnformeerd over de deal met Cees H. Die brief is nu gepubliceerd in het rapport van de commissie-Oosting. "De waarheid over de hoogte van het bedrag en de aanvullende voordelen die Cees H. heeft genoten worden niet verteld aan de Tweede kamer", staat in de brief. De tipgever onthult daarin ook het exacte bedrag dat Cees H. van het OM kreeg overgemaakt: 4,7 miljoen gulden.

Brisant
Van Miltenburg handelde naar eigen zeggen te goeder trouw. "Ik heb eind mei van de Nieuwsuur-redacteuren een brief gekregen met de vraag of ik die brief eerder had gezien, en ik kon hem antwoorden dat dat niet zo was. De inhoud was brisant, dus ik had hem zeker herkend als ik hem eerder had gezien. Op de vraag of iemand anders in de organisatie de brief had gezien, heb ik gezegd dat ik de brief nodig had om dat te onderzoeken."

 

Van Miltenburg ontving een kopie van de brief, maar moest beloven dat ze er prudent mee om zou gaan en hem alleen zou gebruiken om te kijken of die eerder was ontvangen, om hem vervolgens te vernietigen. "Die belofte heb ik gedaan aan de Nieuwsuur-redacteur en die ben ik nagekomen. Overigens heeft Nieuwsuur ook nooit kunnen vaststellen dat de brief verstuurd is en dat heeft het op de eigen website ook vermeld." 

Belofte
De optie om met de kopie van de brief naar de commissie-Oosting te stappen was voor Van Miltenburg niet aan de orde. "Ik had aan de Nieuwsuur-redacteur beloofd dat de brief alleen zou laten zien aan de mensen die hem misschien vóór mij hadden opengemaakt en dat ik hem daarna zou vernietigen. De redacteur vroeg mij om die belofte onder verwijzing naar de brief dat de persoon die hem heeft geschreven meteen zijn baan kwijt zou raken als de brief bekend zou worden bij het OM pf ergens anders."

Een steekhoudend argument, vond Van Miltenburg, al erkent ze achteraf dat ze zich als Kamervoorzitter beter had moeten verwittigen van het feit dat procedures in de Kamer op orde waren. "Dat niet alleen geadresseerde post maar ook anonieme brieven bij binnenkomst geregistreerd moesten worden en bewaard moesten blijven. Dat hebben we ook direct veranderd en op 4 november heeft het presidium ingestemd met een permanente regeling: alle post die binnenkomt wordt geregistreerd en inhoudelijk beoordeeld."

Vernietigd
Van Miltenburg (VVD) deed niets met de brief, concludeert de commissie. Omdat de klokkenluider anoniem schreef, is de brief door haar medewerkers vernietigd. Dat was volgens de Kamervoorzitter staande praktijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen