Politiek6 feb '16 10:38

Beloftes vernieuwing politie-ICT nog lang niet nagekomen

Auteur: Thijs Baas

De politie moet nog altijd werken met verouderde systemen, ondanks herhaalde beloftes van minister Ard van der Steur (V&J) om grondig te vernieuwen. Dat meldt de commissie die toezicht houdt op de politie-ICT, in een brief die deze week aan de minister is verstuurd.

Foto: ANP
Foto: ANP

De vernieuwing van de ICT zou parallel moeten lopen met de reorganisatie van 26 korpsen tot één nationale politie. In de praktijk loopt die echter fors achter, meldt de Volkskrant, die sprak met verschillende betrokkenen.

Het is volgens de krant een symptoom van dieperliggende problemen bij de nationale politie, waar vanaf het begin al afspraken niet worden nageleefd. De huidige systemen staan als verouderd en kwetsbaar te boek, maar worden ondanks toezeggingen niet vernieuwd, maar steeds opgelapt. Dat heeft onder meer nadelige gevolgen voor de bestrijding van de misdaad en het registreren van asielzoekers.

In 2014 waarschuwde de toezichtcommissie ook al eens voor de verouderde staat van de politie-ICT, in een brief aan toenmalig minister Ivo Opstelten. Een woordvoerder van het ministerie zegt dat de politie meer tijd nodig heeft om de vernieuwing van de ICT rond te krijgen. Dat komt mede doordat het op orde brengen van de organisatie van de nationale politie voorrang heeft.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen