Politiek23 dec '15 17:00

AZC-Alert: 'Idioten die geweld gebruiken horen niet bij ons'

Auteur: Mark Hulstein

AZC-Alert, een platform dat oproept om in verzet te komen tegen azc's, distantieert zich van het geweld in bijvoorbeeld Geldermalsen. Er komt daar nu voorlopig geen azc met 1500 asielzoekers.

ANP
ANP

Maar Tamara Wulffelé van AZC-Alert denkt niet dat het geweld te maken heeft met de beslissing om voorlopig geen azc te bouwen. "Ik denk niet dat het geweld de reden is dat deze beslissing is genomen. Het heeft er alleen zijdelings mee te maken, omdat heel veel mensen hun ogen op Geldermalsen hebben gericht." Volgens Wulffelé had het geweld sowieso nooit plaats mogen vinden. Maar, zegt ze, het belangrijkste is dat er naar mensen geluisterd wordt. "Er wordt niet naar de mensen geluisterd. Mensen voeren vreedzaam verzet, op een fatsoenlijke manier. En er wordt door de bestuurders compleet overheen gewalst. En pas op het moment dat mensen massaal in verzet komen, wordt er naar geluisterd."

'Verzet'
Wulffelé van AZC-Alert ontkent dat ze oproepen tot geweld omdat ze de oproep tot 'verzet' wellicht te letterlijk nemen. "Wij zullen daar nooit toe oproepen. Wij roepen enkel op tot vreedzaam, democratisch verzet en dat is waar wij voor staan. Iedere idioot die daar geweld bij gaat gebruiken hoort in ieder geval niet bij ons", zegt Wulffelé. Wel verwacht ze dat het azc er gewoon gaat komen. "Of dat gelijk voor 1500 man gaat zijn en voor tien jaar, dat gaat de toekomst ons leren."

Eerdere intimidatie
Toch staat het geweld in Geldermalsen niet op zichzelf. Er was al veel langer 'verzet' gaande in de Gelderse gemeente. Zo werden er al autobanden lek gesneden en stonden er protestborden in de tuin. De aanval op het gemeentehuis blijkt nu een slotstuk te zijn van stelselmatige intimidatie van de democratie.

Jan de Geus, fractievoorzitter van D66 in Geldermalsen, kreeg ook al veel bedreigingen voor de kiezen. Hij merkte de lekke banden op toen hij een keer wilde weg rijden vanaf zijn oprit. "De auto beweegt niet, dus ik denk: wat ben ik een sukkel, hij staat op de handrem. Dan stap je uit en zie je een lekke band. Je loopt naar de andere kant: tweede lekke band. En dan zie je zo'n snee van pak 'm beet een centimeter of drie wat met een mes doorboort is."

'Vrij als volksvertegenwoordiger'
Achteraf kon De Geus ook wel het moment reproduceren waarop zijn band werd lekgestoken. "Ik was in de badkamer om kwart over zeven 's ochtends en toen hoorde ik zo'n vrachtwagengeluid, zo'n ontluchting." Toch voelt de fractievoorzitter van D66 zich nog steeds vrij. "Ik heb gezien wat de politie heeft gedaan om ons te beschermen. Ik voel me vrij om mijn rol als volksvertegenwoordiger te vervullen. Dat is niet om stoer te doen, dat is gedreven zijn door een bepaald ideaal dat je hebt. Wij moeten zorgen voor humanitaire hulp voor mensen die nu in een tentenkamp in Nijmegen en Apeldoorn zitten."

Beslssing niet gevolg van rellen
Dat de komst van het azc nu voorlopig van tafel is, is ook volgens De Geus niet het gevolg van de aanval op de vergadering. De burgemeester was er volgens De Geus helder in: dít plan is van tafel. "In januari gaan we met elkaar praten over wat we nu gaan doen. Want onderzoek van Omroep Gelderland heeft aangetoond dat 79 procent van de bevolking wel degelijk een langdurige opvang voor asielzoekers ziet zitten. Hoe precies, is een ander verhaal", zegt De Geus.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen