Onderwijsraad: Politici hardleers
Het moest anders, maar het bleef hetzelfde. De politiek is verkrampt en durft al jaren niet meer over grote stelselwijzigingen in het onderwijs te praten. En neemt intussen maatregelen zonder het onderwijsveld erbij te betrekken, concludeert de Onderwijsraad.
De Raad onderzocht wat er is gebeurd met de aanbevelingen die de Commisie-Dijsselbloem zes jaar geleden deed. Die oordeelde destijds hard over de onderwijsvernieuwingen die in de jaren ‘90 zijn doorgevoerd.
Kern van de aanbevelingen van Dijsselbloem was dat de overheid de kwaliteit van het onderwijs beter moest bewaken en dat onderwijshervormingen nooit meer zonder draagvlak uit de sector zelf moesten worden opgelegd.
Draagvlak
Maar sindsdien
is er niet veel veranderd, stelt de Onderwijsraad. De overheid en de politiek luisteren
nog steeds niet goed naar alle belanghebbenden in het onderwijs bij het maken
van nieuw beleid. De afgelopen jaren zijn er veel
maatregelen genomen waarbij de kennis vanuit het onderwijsveld en de wetenschap
niet genoeg is betrokken.
Intussen lijken politici het gesprek over onderwijsvernieuwing uit de weg te gaan uit angst om vernieuwingen opnieuw op te dringen. “Wij vinden, als het om de onderwijsvernieuwing gaat, dat er veel schrik is om daar met elkaar over te spreken”, zegt Onderwijsraad-voorzitter Geert ten Dam.
Hoofdlijnen
Maar de discussie moet
juist wel worden gevoerd, vindt de raad. Daarbij moet
de overheid zich in haar beleid richten op hoofdlijnen zoals het lerarenbeleid
en de samenhang in het onderwijs, en eventueel krachtig ingrijpen als het
stelsel in het geding is. Ten Dam: “De overheid moet zich steeds afvragen: wat
zijn mijn kerntaken, wat ligt op het bordje van de overheid en waar zijn
onderwijsinstellingen aan zet?”
Behalve de besturen en bonden moeten ook schoolleiders, leraren, ouders en leerlingen aandacht krijgen, stelt de Onderwijsraad. Het is nodig tegenspraak te organiseren en die te waarderen om verkokering en tunnelvisie te voorkomen en zwakten in het beleid boven water te krijgen.