Politiek16 feb '16 16:21

Topdrukte in Brussel

Auteur: Jolijn Mes

De Britse premier David Cameron hoopt donderdag in Brussel een deal te bereiken over zijn hervormingsvoorstel. Maar ook is er topoverleg over de vluchtelingencrisis.

ANP/AFP
ANP/AFP

Cameron is deze week Europa aan het rondreizen om steun te vinden bij andere premiers voor zijn hervormingsvoorstel. Maar ook EU-president Donald Tusk maakt zijn rondje door Europa om alles glad te strijken.

Volgens Europa-verslaggever Anke Truijen kan het nog best spannend worden: "Ze moeten een compromis gaan vormen tussen 28 lidstaten, dat ook nog voldoet aan EU-wetgeving. Daarnaast is er ook nog frustratie bij sommige landen: zij vinden dat deze Britse onderhandeling gewoon thuishoort in de Britse nationale politiek en niet in de Europese."
 
De rol van Rutte
Volgens Truijen speelt ook Rutte een grote rol in de onderhandelingen: "Rutte is een belangrijke bondgenoot van de Britten en een goede vriend van Cameron. Hij is het oliemannetje achter de schermen tussen de leiders. Als er donderdag een akkoord wordt gesloten, dan kunnen we dat toch ook wel een klein beetje toeschrijven aan het Nederlands voorzitterschap."

Vluchtelingencrisis
Ook komt men in Brussel bij elkaar om te praten over de vluchtelingencrisis. Truijen verwacht dat er vooral wordt gesproken over het omlaag brengen van de instroom: "Ze hebben Turkije hard nodig om minder vluchtelingen naar Europa te krijgen, maar de praktische uitvoering van dat plan heeft nog veel haken en ogen."

Gerelateerde artikelen