Dijsselbloem houdt toch vast aan terughoudendheid MKB-kredieten
Minister Dijsselbloem neemt niets terug van zijn oproep aan banken om terughoudend te zijn met het verstrekken van kredieten. En dat is een ander geluid dan staatssecretaris Wiebes gisteren in de Kamer liet horen, zegt CDA-Kamerlid Eddy van Hijum. Hij wil opheldering van beide bewindslieden. "Dan kunnen we een discussie voeren over de inhoud."
Wiebes liet gisteren nog aan de Kamer weten dat de woorden van Dijsselbloem vooral betrekking hadden op de situatie vóór de crisis, maar volgens Dijsselbloem loert het spook van de overkreditering nog altijd om de hoek.
Dat blijkt uit een gesprek met buitenlandcommentator Bernard Hammelburg in New York, waar de minister van Financiën is voor de jaarvergadering van het IMF. Dijsselbloem meent dat de banken nog altijd te makkelijk geld uitlenen, terwijl het MKB maar niet aan krediet kan komen. En zo lijken op het ministerie van Financiën verschillende interpretaties te bestaan over de ruimte die banken moeten krijgen bij het verstrekken van leningen aan het MKB.
Kredietcrisis
Staatssecretaris Wiebes wees in de Kamer op Dijsselbloems 'selectieve gebruik van verleden tijd en de woorden nu en toen'. "De minister van Financiën doelde duidelijk op de situatie voor de kredietcrisis. In hetzelfde interview maakte hij duidelijk dat toegang tot krediet op dit moment een groter knelpunt is dan overkreditering. Daarmee deelt hij de zorgen, en dat is de basis voor het aanvullend aciteplan MKB Kredietverlening dat hij mede heeft ondertekend."
Een opmerkelijk verschil in interpretatie, vindt ook Eddy van Hijum, Tweede Kamerlid namens het CDA. En overkreditering, daar is niemand natuurlijk voor. "Maar het gaat om ons spaargeld, dat je verantwoord moet uitzetten, dat is allemaal waar, maar in het MKB speelt toch echt het probleem dat de enorm snelle krimp van de kredietverlening ook een rem is op de economische ontwikkeling. Je ziet dat met name de kleine uitstaande kredieten aan het MKB al fors zijn afgenomen."
Het afwijzingspercentage, brengt Van Hijum in herinnering, is met 45 procent op Griekenland na het hoogste in Europa. "Het kabinet zelf heeft in het voorjaar aangegeven dat het die ontwikkeling zorgelijk vindt, en dan moet je niet de wereld en de banken gaan oproepen om nóg terughoudender te zijn met kredietverlening. We moeten niet op de stoel van de kredietverlener gaan zitten, maar ik maak me wel zorgen over het feit dat het MKB door banken niet meer als interessante portefeuille wordt gezien."
Balans
Maar volgens Dijsselbloem is het op de langere termijn nog altijd van groot belang dat de balans op orde gebracht moet worden. "De financiering van het MKB vergt eigen risicodragend vermogen en banken kunnen dat niet alleen oplossen. We springen als overheid ook bij om het risicodragend vermogen beschikbaar te stellen aan het Nederlandse MKB. Mijn boodschap aan de banken is om kritisch te zijn op het verstrekken van kredieten."
De minister erkent dat die boodschap niet overal goed valt, maar een situatie van voor de crisis met overkreditering en hoge schuldenopbouw moet wat hem betreft koste wat kost voorkomen worden. "Dat heeft nu nog een enorme impact op het trage economisch herstel. Dat is een boodschap die ik blijf uitdragen: overkreditering heeft een negatief effect op de economie en we hebben daar tot op de dag van vandaag de gevolgen van, dus dat moeten we in de toekomst zien te voorkomen."