Politiek16 feb '16 17:02

Eerste Kamer stelt stemming over klokkenluiders weer uit

Auteur: Jolijn Mes

Het is nog steeds onduidelijk of er een Huis voor Klokkenluiders komt. Vandaag stelde de Eerste kamer een stemming daarover weer uit. De senatoren zitten nog met te veel vragen.

ANP
ANP

Het idee van het Huis voor Klokkenluiders, is dat er een plek komt waar mensen naartoe kunnen om misstanden aan de kaak te stellen. Door dat orgaan worden de klokkenluiders dan vervolgens geholpen en beschermd tegen bijvoorbeeld ontslag.

Maar de Eerste heeft dus op dit moment nog te veel vragen, voornamelijk over voor wie het mogelijk is om zich te melden bij het Huis. Er blijft onduidelijkheid ontstaan over het lot van de zzp’er en vrijwilligers, die aan de bel trekken.

Bouwfraude
Één van de aanleidingen voor wettelijke bescherming van klokkenluiders is de bouwfraude geweest. De corruptie in de bouwwereld werd in 2004 onder andere aan het licht gebracht door klokkenluider Floor Drost.

Volgens Drost is er in 2005 bij een hoorzitting over de bouwfraude al gesproken over een bescherming voor klokkenluiders: "Toen werd  óók al gesproken over bescherming voor mensen die buiten komen. Juist omdat zij vaak eerder iets signaleren dat niet deugt, dan mensen die al jarenlang in dezelfde sleur zitten."

Zwartgemaakt
Drost had een onderneming die, nadat hij aan de bel trok, binnen een jaar werd opgedoekt: "Het was een bouwgerelateerde onderneming. Die kon niet meer functioneren, want je wordt compleet zwartgemaakt."


 
 
 
Drost heeft dan ook  behoorlijk wat commentaar op hoe er met klokkenluiders wordt omgegaan: "Ik vind het onacceptabel dat er een regeling bestaat waarbij iemand die als klokkenluider gestolen informatie geeft, beschermd wordt én anoniem blijft, terwijl iemand die het te goeder trouw doet, het maar moet uitzoeken."

Gerelateerde artikelen