Politiek17 feb '16 15:14

Wiskundeknobbel zonder taalgevoel? Combineer havo en vwo in 1 diploma

Auteur: Didi Levison

Waarom alleen havo-les als je ook best enkele vakken op het vwo aankunt? Staatssecretaris Dekker wil deze standaard doorbreken.

Staatssecretaris Dekker
Staatssecretaris Dekker

Leerlingen moeten een vak kunnen volgen op een hoger niveau, vindt Dekker. Nu kan dat alleen als de school meewerkt. Iets meer dan 1% van de vmbo of havo leerlingen deed vorig jaar examen op een hoger niveau. “Sommige leerlingen zijn heel goed in bijvoorbeeld wiskunde, maar halen dat niveau niet met Frans. Die scholieren moet je een alternatief kunnen bieden”, zegt de staatssecretaris. Hij wil een einde aan de hokjesgeest.

Universiteit
Scholieren die een deel van hun vakken op het vwo hebben afgesloten kunnen overigens niet naar de Universiteit. “Daar heb je nog altijd echt een vwo-diploma voor nodig”, zegt Dekker. Toch denkt hij wel dat er behoefte is aan de mogelijkheid om lessen op een hoger niveau te volgen. “Het is leuk, je wordt meer uitgedaagd en je leert meer”, dat zijn volgens Dekker genoeg redenen voor scholieren om een hun lesniveau op te schroeven.

Eric van 't Zelfde, directeur van 'superschool' OSG Hugo de Groot in Rotterdam vindt het een halve maatregel: “Met dit plan kun je alleen omhoog bewegen, dus bijvoorbeeld van vmbo naar havo. Waarom niet andersom?”. Ook scholierenvereniging LAKS pleitte al eerder voor deze mogelijkheid.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen