Politiek18 feb '16 09:01

'Blij dat dit niet-goede plan geen doorgang vindt'

Auteur: Marjan van den Berg

Voorzitter Jan van Zijl van de MBO Raad is opgelucht dat de Tweede Kamer het opsplitsingsplan van minister Bussemaker afschiet. De onderwijsminister wil grote mbo-scholen verplichten zich op te splitsen in kleine 'colleges'.

Foto: ANP
Foto: ANP

Maar coalitie-partijen VVD en PvdA blokkeren het voorstel. Zij zijn er niet van overtuigd dat kleine scholen per definitie beter zijn dan grote. Ook vertrekkend MBO Raad-voorzitter Van Zijl zag weinig in het plan. "Dit was inderdaad niet een goed doordacht voorstel", zegt hij opgelucht. "Ik ben wel blij dat dit niet-goede plan in ieder geval geen doorgang vindt en dat ik het nog mag meemaken."

Volgens hem zijn kleine scholen niet per se beter.

 

Bovendien is het een misverstand dat mbo-instellingen met vele duizenden studenten in gigantische lesgebouwen zouden zitten, zegt Van Zijl. "De gemiddelde schoolgebouwomvang is 700 leerlingen. Even ter vergelijking: ik zat ooit op een middelbare school van 1200 leerlingen. Dus waar hebben we het over?"

Volgens hem is de minister er ten onrechte van uitgegaan dat één model op alle mbo's met succes toepasbaar is.

Eigen aanbod
Hij wijst erop dat alle mbo-instellingen samen met de studenten en het personeel aan Bussemaker hebben aangeboden binnen de scholen te onderzoeken wat er nog te verbeteren valt op het gebied van kleinschaligheid. "Dat hebben wij de minister in de aanbieding gedaan. Daar hebben we allemaal onze handtekening onder gezet: alle schoolbesturen, maar ook alle studentenraden en OR'en. Dat gaan ze doen, precies wat de minister belangrijk vindt: medezeggenschap. Daar gaat het hier over."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen