Politiek8 feb '16 00:01

Kamp: Samenwerking met PvdA 'niet meer zo goed'

Auteur: Jeroen Stans

Ook binnen het kabinet wordt openlijk betwijfeld of Rutte-II de eindstreep haalt. Volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) wordt komend jaar lastig. "De samenwerking met de PvdA is niet meer zo goed als ie aan het begin was", zei Kamp vandaag in de politieke talkshow 'Politiek in de Pol' in het Twentse Diepenheim.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het kabinet is bezig aan de laatste twaalf maanden. "Het laatste jaar wordt altijd moeilijker", zegt Kamp. Zeker als de samenwerking tussen de coalitiepartijen VVD en PvdA minder wordt. Het vinden van oplossingen wordt volgens Kamp het komend jaar steeds lastiger. "Want de partijen willen zich dan profileren en de verschillen worden dan eerder groter dan kleiner gemaakt." 

De vraag of het echt spannend kan worden na Prinsjesdag, als het kabinet de begroting voor volgend jaar heeft gepresenteerd, beantwoordt Kamp met een volmondig "ja". 

 

Een voorbeeld van de steeds moeilijkere samenwerking met de PvdA, ligt op Kamps eigen beleidsterrein. Onder aanvoering van de PvdA wil een meerderheid van de Tweede Kamer dat het bijstoken van biomassa in kolencentrales wordt opgeschort. Maar dat zint Kamp voor geen meter, omdat hij vreest dat daardoor de doelstellingen uit het Energieakkoord niet kunnen worden gehaald. "Ik ben er voor het eerst nu wat ongerust over aan het worden." 

Volgens het Energieakkoord moet over vier jaar veertien procent van alle opgewekte energie duurzaam zijn. Kamp: "Ik moet snel doorgaan met die biomassa om in 2020 m'n eerste doelstelling te kunnen halen." Maar een meerderheid van de Kamer wil van het bijstoken af. Kamp: "Dat betekent dat ik nu echt ongerust ben. Als ik dat zou gaan doen, denk ik dat ik die 14 procent niet haal."

Afgelopen vrijdag nam het kabinet nog geen besluit over de motie van de Tweede Kamer. Maar in de politieke talkshow liet de minister doorschemeren de eis van de Kamer naast zich neer te leggen. Want als hij daarin "meegaat", vreest Kamp dat "we in de problemen komen".

In 'Politiek in de Pol' kondigde Kamp ook zijn eigen afscheid van de politiek aan. Hij keert niet terug in een volgend kabinet en ook niet in de Tweede Kamer."

 

Gerelateerde artikelen