Politiek30 sep '15 14:25

Nederlandse regering komt over 100 jaar met oplossing voor kernafval

Auteur: Eva Oude Elferink

Gevalletje vooruit schuiven: de regering gaat over 100 jaar een oplossing zoeken voor kernafval. Dat staat in het Nationale Programma Radioactief Afval, dat vandaag is gepresenteerd door minister Melanie Schulz van Infrastructuur.

De kerncentrale van Borssele. ANP
De kerncentrale van Borssele. ANP

Europa heeft alle lidstaten opgedragen met een plan te komen voor het kernafval. Maar zo simpel is dat nog niet, blijkt nu. Peer de Rijk, directeur van WISE (dat campagne voert tegen kernenergie) noemt het dan ook 'knettergek' dat de Nederlandse regering niet afziet van het volledig stoppen met het produceren van kernenergie.

 

Nederland staat daar niet alleen in. Vooralsnog heeft geen enkel land een langetermijnoplossing voor de opslag van kernafval. De Rijk: "Het is een heel groot probleem, want je moet dit voor tienduizenden jaren veilig opslaan. Maar niemand weet hoe. Dan is het heel raar door te gaan met het dag in dag uit groter maken van het probleem."

Oplossing
Eerlijk is eerlijk, zijn eigen organisatie heeft de oplossing óók niet. "Hier wordt al vijftig jaar onderzoek naar gedaan. Diep onder de grond opslaan, onder gronds opslaan. Er zijn eindeloos veel rapporten en onderzoeken, maar er is nog niet aangetoond hoe het veilig kan."

De komende honderd jaar wordt het afval van Borssele boven de grond opgeslagen bij de Centrale Opslag Voor Radioactief Afval in Zeeland. De Rijk: "Voor die periode zal dat wel voldoen, maar niet voor die honderdduizenden jaren waar het om gaat. Het is nogal wat om dit maar door te blijven schuiven en erop te blijven gokken dat we over honderd jaar wél een oplossing hebben."

Zorgvuldig
Toch verwacht de WISE-directeur niet dat het ingeleverde plan door de EU zal worden afgekeurd. "Het zal hoogstens over een paar jaar moeten worden herzien." ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik Faber is daar nog niet zo zeker van, al begrijpt ze 'goed' dat er 'zorgvuldig' moet worden gekeken waar radioactieve afval wordt opgeslagen.

 

Ook de ChristenUnie is er voorstander van de centrale in Borssele te sluiten, want zo zegt Dik Faber: "Kernafval is eigenlijk een probleem dat voor de mensheid een maatje te groot is." En duur, bovendien. "We hebben nu een fonds met elkaar afgesproken om dat afval te kunnen bergen. Daar zitten tientallen miljoenen in, terwijl uiteindelijk twee miljard nodig is."

Reactie
Dik Faber zegt te willen afwachten met elke zienswijzigingen de Kamer komt en of de minister op basis daarvan 'met een beter plan komt'. "Daar moeten we met de Kamer het debat over voeren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen