Politiek28 aug '15 19:21

'Plasterk stelt zich erg laks en afwachtend op'

Auteur: Marjan van den Berg

Het is niet vast te stellen, maar ook niet uit te sluiten dat Duitsland of de VS in Nederland telecommunicatieleidingen heeft afgetapt. Dat laat minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) weten aan de Tweede Kamer. GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman reageert teleurgesteld.

De Kamer vroeg om opheldering nadat de Oostenrijkse parlementariër Peter Pilz had gezegd dat Nederland topprioriteit was voor de Duitse inlichtingendienst. Pilz meldde dit afgelopen voorjaar op basis van een lijst met internetlijnen waarin de NSA interesse zou hebben.

Plasterk stelt nu vast dat “de thans beschikbare informatie geen aanknopingspunten biedt om te kunnen concluderen dat ongeoorloofde praktijken hebben plaatsgevonden gericht tegen Nederland of tegen Nederlandse bedrijven, burgers of belangen.” De minister voegt wel toe: “Ik kan dit evenwel ook niet volledig uitsluiten.”

Hij wijst erop dat in Duitsland een parlementair onderzoek aan de gang is over het onderwerp. “Indien hieruit nieuwe voor Nederland relevante feiten naar boven komen, zal ik uw kamer daarover informeren.”

'Veel te mager'
GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman is niet te spreken over de brief. Ze stoort zich eraan dat Plasterk geen actie onderneemt. “Hij zegt: ‘In Duitsland wordt er onderzoek gedaan; dat wachten we even af.’ Dat vind ik veel te mager.”

Het feit dat hij spionage door de Duitsers in opdracht van de NSA niet kan uitsluiten, zou voor Plasterk juist aanleiding moeten zijn om in actie te komen, vindt Voortman. “In plaats van dat hij zegt ‘Ik ga opheldering vragen aan de Duitse regering en ik ga een eigen onderzoek doen’, stelt hij zich nog steeds heel erg laks, heel erg afwachtend op. Terwijl het natuurlijk niet niks is als het mogelijk zou zijn dat een bondgenoot van Nederland – Duitsland – ons bespioneerd zou hebben.”

Gerelateerde artikelen