Politiek11 feb '15 15:20Aangepast op 11 feb '15 15:38

Van Rijn: Menselijke kant moet terug in ouderenzorg

Auteur: BNR Webredactie

150 verpleeghuizen waar vorig jaar de zorg ondermaats bleek. En toen ook nog dat interview in het AD met zijn vader en diens buurman over de slechte zorg in het tehuis van hun echtgenotes. Reden genoeg voor actie, vindt staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid. Vandaag kwam hij met een nieuw plan.

De belangrijkste boodschap van de staatssecretaris? "De cliënt en de mantelzorger moeten centraal worden gesteld in de ouderenzorg."

Wat gaat er nu veranderen?

"Ik denk dat wanneer je moet besluiten dat het thuis niet langer gaat en je naar een instelling moet, dat dan het allerbelangrijkste is dat mensen zich daar ook thuis kunnen voelen. Dan moet je dus rekening houden met individuele wensen van mensen, maar misschien ook met het verdriet dat hun verwanten hebben omdat hun geliefde naar een instelling gaat. Door daar wat meer naar te kijken, denk ik dat de kwaliteit zeer kan toenemen."

U zegt: 'We gaan de cliënt en mantelzorger centraal stellen'. Was dat niet al zo?  

"Het kan in veel gevallen echt beter. Wat je dan ziet is dat de kwaliteit van zorg, beter gezegd de kwaliteit van leven, toeneemt."

U wilt minder regels, maar meer inspectie. Is meer inspectie niet juist hinderlijk?

"Ik denk dat er een goede inspectie moet zijn, zodat wanneer er onder de maat wordt gepresteerd, men ook rechtvaardig en streng is. Tegelijkertijd is het ook een ander soort toezicht. Het gaat niet om lijstjes afvinken, maar om toezicht door de ogen van de cliënt. Worden cliënten gehoord, gewaardeerd, wordt er voldoende rekening met hen gehouden? Dat is een beetje inspectie nieuwe stijl."

Heeft u dit plan ook met uw vader besproken?

"Nee het plan niet. Maar we hebben natuurlijk wel heel veel ervaringen met zorg die we met elkaar delen. Natuurlijk moeten we praten over de kwaliteit van zorg, de technische kant, maar we moeten ook vooral oog hebben voor het verdriet en de wensen en verlangens van hun verwanten, omdat dat de kwaliteit van leven bepaalt. En dat is wat in dit plan zit."

Dus zowel klachten als positieve opmerkingen van bewoners zullen echt invloed hebben?

"De beste zorg kan het verdriet van mensen niet wegnemen, maar we kunnen er wel alles aan doen om hun kwaliteit van leven een beetje beter te maken."

Elke keer als er iets misgaat in de zorg, roept de Tweede Kamer om een debat. Is dat nu voorbij?

"Nee en dat is ook goed. Debatten zijn goed om elkaar aan te scherpen. We moeten aandacht hebben voor misstanden. Maar het is ook goed om aandacht te hebben voor hoe we de zorg beter kunnen maken. En daar richt dit plan zich op."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen