Nederland start met dienstplicht voor vrouwen
Nederlandse meisjes krijgen voortaan als ze 17 zijn een dienstplichtbrief. Dat betekent niet dat ze gelijk naar een legerbasis moeten, maar wel dat ze opgeroepen kunnen worden indien nodig.
Minister Hennis van Defensie schrijft aan de Tweede Kamer dat de dienstplicht vanaf nu ook voor vrouwen gaat gelden. Ze gaat daarvoor de wet aanpassen. Vrouwen hoeven overigens niet bang te zijn om ook direct opgeroepen te worden want de opkomstplicht is al bijna 20 jaar opgeschort.
Volgens politiek verslaggever Jaap Jansen is deze zet een laatste stukje emancipatie in het militaire wezen: “In de dienstplicht-formaliteiten staan nog steeds termen als ‘mannelijk’, ‘hij’ en ‘broederplicht’. Dit wordt nu aangepast in het kader van gelijke behandeling voor man en vrouw.”
Nederland is het eerste land in de Europese Unie dat dienstplicht voor dames invoert. In landen als Israel en Noorwegen worden vrouwen al langer verplicht om in dienst te treden als dat nodig is. In Nederland zijn er op dit moment 38000 mannen werkzaam als militair tegenover 3600 vrouwen. Daarin is dus nog steeds een behoorlijke achterstand zichtbaar.
Jansen: “Ik verwacht dat vrouwen alleen worden opgeroepen bij een langdurige enorme internationale crisis. Probleem is echter dat ze niet opgeleid zijn voor specifieke militaire taken. Dus de vraag is hoe nuttig de dienstplicht is.” Minister Hennis geeft aan dat vrouwen anno nu beter opgeleid zijn dan vroeger en daardoor juist andere belangrijke functies in het leger kunnen invullen.
Een ander opmerkelijk detail is dat er eigenlijk helemaal geen grote hoeveelheden soldaten meer nodig zijn. “Tegenwoordig wordt er in de militaire sector gewerkt met geavanceerde wapens en mensen die daar speciaal voor getraind zijn. Het is dus vooral symbolisch”, vertelt Jansen.