Politiek6 mei '15 12:43

Amerika wil reiziger naar VS al op Schiphol controleren

Auteur: BNR Webredactie

De Verenigde Staten willen reizigers met bestemming Amerika al op Schiphol controleren. De Nederlandse regering heeft hiervoor een officieel verzoek ontvangen. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur in een brief aan de Tweede Kamer.

Deze zogenaamde preclearance op Nederlands grondgebied biedt pasagiers naar de VS voordelen, schrijft de minister. Zo hoeven ze bij aankomst in Amerika niet langs de grenscontrole en worden wachttijden verkort.

De minister doet momenteel onderzoek naar de gevolgen van preclearance faciliteiten voor zowel Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen als voor de Nederlandse overheid, deelt hij de Kamer mee.

De introductie ervan brengt volgens Van der Steur vragen met zich mee, bijvoorbeeld op het gebied van geweigerde reizigers, gegevensuitwisseling en bewapening van grensbewakers uit de VS. Ook heeft hij de Europese Commissie verzocht een standpunt hierover in te nemen.

Amerika beschikt al over grenscontrolefaciliteiten vijftien landen, waaronder Canada, Ierland, de Verenigde Arabische Emiraten en Aruba. Het Amerikaanse beleid is erop gericht om het aantal preclearance locaties verder uit te breiden. Daarom zijn ook andere Europese landen met hetzelfde verzoek benaderd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen