Politiek18 dec '14 09:43Aangepast op 18 dec '14 11:34

OM vervolgt Wilders wegens discriminatie

Auteur: Pieter van den Akker

Het Openbaar Ministerie vervolgt PVV-leider Geert Wilders wegens discriminatie. Dat heeft het OM donderdag bekendgemaakt. Het OM verdenkt Wilders van aanzetten tot haat en discriminatie.

Dit vanwege zijn 'minder Marokkanen'-uitlatingen in maart. Er kwamen meer dan 6400 aangiften binnen. Tijdens een campagnebezoek aan het Haagse stadsdeel Loosduinen op 12 maart zei Wilders dat Den Haag 'een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen' zou moeten worden.

Minder Marokkanen
Op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen een week later vroeg Wilders de zaal met PVV-kiezers of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde 'minder, minder, minder', waarop Wilders zei: 'dan gaan we dat regelen'.

Wilders werd in oktober als verdachte aangemerkt en begin december verhoord. Het OM zei eerder al dat vervolging in de rede zou liggen.

Alexandra Oswald van het OM licht op BNR toe: “Hij wordt ervan verdacht dat hij met zijn uitlatingen, die hij op 12 en 19 maart van dit jaar heeft gedaan, een groep mensen heeft beledigd op grond van ras en daarmee ook heeft aangezet tot haat en discriminatie.”

Grens van vrijheid van meningsuiting
De vrijheid van meningsuiting is heel groot, zegt Oswald, maar er is wel een grens.
 

Wilders heeft zijn woorden helemaal niet genuanceerd in de periode erna. “We hebben een tijd geleden al aangegeven dat we hem mogelijk gaan vervolgen, maar dat we hem nog wilden horen als verdachte. Dat hebben we gedaan. Hij heeft daarin helemaal geen vragen willen beantwoorden. Hij heeft wel een verklaring afgelegd. Die heeft hij ook op zijn website gezet. Maar omdat hij geen vragen heeft willen beantwoorden, heeft het ook geen nieuw licht op de zaak geworpen.”

Wilders: onbegrijpelijk
Wilders zegt het in een reactie een 'onbegrijpelijk besluit' te vinden hem te vervolgen. "Ik heb gezegd wat miljoenen mensen denken en vinden. Voor de tweede keer wil men blijkbaar afrekenen met iemand die de waarheid spreekt. Het is een gotspe dat ik me daarvoor voor de rechter moet verdedigen. Het OM zou zich bezig moeten houden met het vervolgen van jihadisten in plaats van mij."

 

Gerelateerde artikelen