Politiek18 dec '14 16:25Aangepast op 18 dec '14 16:50

'Kans op veroordeling Wilders aanzienlijk gestegen'

Auteur: Marjan van den Berg

Geert Wilders moet weer voor de rechter verschijnen. Hij wordt verdacht van haatzaaien en discriminatie. Henny Sackers, hoogleraar Sanctierecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen, acht de zaak van het OM kansrijk.

“Ik denk dat de kans voor het OM aanzienlijk is gestegen om in dit geval met succes tot een veroordeling te leiden”, zegt Sackers.

Volgens hem is de ‘minder Marokkanen’-uitspraak anders van karakter dan eerdere uitspraken die Wilders deed. In 2011 noemde hij de islam een fascistische ideologie. “Hoe akelig dat ook klinkt, over geloofszaken, zegt ook de Europese rechter, mag je er veel fermer in gaan dan bijvoorbeeld bij rassendiscriminatie.”

Bovendien, zegt Sackers, wees de Hoge Raad toevallig afgelopen dinsdag een arrest over een vergelijkbaar geval. Een Amsterdamse politicus had omstreden uitlatingen gedaan over homoseksuelen. Hij werd eerder vrijgesproken, maar de Hoge Raad zette hier een streep door omdat ook uitspraken van een politicus niet in strijd mogen zijn met de wet.

Sackers: “Ik denk dat dit arrest bij het Openbaar Ministerie met enige vreugde is begroet.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen