Politiek9 okt '14 09:42Aangepast op 9 okt '14 15:41

Wilders: Beslissing OM schandelijk

Auteur: BNR Webredactie

'Schandelijk' en 'onbelangrijk': zo omschrijft PVV-leider Geert Wilders het feit dat het OM hem verdenkt van belediging van een groep mensen op grond van hun ras en het aanzetten tot discriminatie en haat.

"Terwijl de wereld in brand staat, richt het OM zijn pijlen op een volksvertegenwoordiger die problemen benoemt [...] Dit is de wereld op zijn kop."

Laat het OM zich in plaats daarvan richten op jihadgangers, foeterde Wilders tegenover journalisten. "80 procent van hen is Marokkaans. Maar blijkbaar moet de boodschapper van dat nieuws politiek worden onthoofd." Laat één ding duidelijk zijn, zei Wilders: "Niemand, maar dan ook werkelijk helemaal niemand, krijgt Geert Wilders of de Partij Voor de Vrijheid eronder."


Minder
In een persbericht laat het OM weten dat Wilders zal worden verhoord over zijn uitspraken gedaan in maart van dit jaar. Zo vroeg hij tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Den Haag aan zijn aanhangers of ze meer of minder Marokkanen in die stad en in Nederland wilden. "Minder, minder", scandeerden zij. "Dan gaan we dat regelen", reageerde de PVV-voorman.

Naar aanleiding daarvan werden er 6400 aangiften tegen de politicus gedaan.

Het OM schrijft 'na een uitvoerige, juridische analyse' tot de conclusie te zijn gekomen dat Wilders' uitspraken 'een verdenking van een strafbaar feit opleveren'.

Zowel op de belediging van een groep mensen op grond van hun ras als het aanzetten tot discriminatie en haat staat een gevangenisstraf van maximaal jaar. Het is waarschijnlijk dat de politicus zal worden vervolgd, zegt persofficier Alexandra Oswald tegen BNR.


Samsom en Spekman
Twee andere politici, PvdA'ers Hans Spekman en Diederik Samsom worden niet vervolgd om hun uitspraken. Die uitlatingen waren niet strafbaar, zegt het OM .

Samsom had in 2011 in NRC Handelsblad gezegd dat Marokkaanse jongeren een 'etnisch monopolie''op straatoverlast hadden. Spekman had in 2008 tegen Vrij Nederland gezegd: "De Marokkanen die niet willen deugen, moet je vernederen, voor de ogen van hun eigen mensen.'' Volgens het OM hadden Samsom en Spekman het 'over gedrag en niet over ras'.

Ongeveer 140 mensen hadden aangifte gedaan tegen de PvdA'ers wegens discriminatie. Onder de klagers waren PVV'ers, die wilden terugslaan voor de discriminatie-aangiften tegen Geert Wilders. Volgens de PVV-voorman gingen de uitspraken van Samsom en Spekman verder dan die van hemzelf.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen