PvdA wil meer transparantie bij multinationals
De PvdA is boos. Vijftien multinationals zetten namelijk wél in op maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar ontwijken volgens de partij óók belasting. Een aantal bedrijven spreekt de aantijgingen juist met klem tegen.
In een onderzoek van de Europese PvdA-delegatie naar de jaarverslagen van twintig multinationals die in Nederland actief zijn is de rode lijn duidelijk: de bedrijven gebruiken allerlei technieken om belasting te ontwijken. Woensdag presenteert de Europese Commissie haar wet tegen belastingontwijking door bedrijven.
Belastingparadijzen
De bedrijven die genoemd worden hebben één of meerdere dochterondernemingen in een belastingparadijs. Zo heeft Shell 46 dochterondernemingen op Bermuda en zijn op de Kaaimaneilanden dochterbedrijven van Unilever, ING en Yahoo! te vinden. Ook zou Shell een opgeblazen belastingdruk rapporteren, omdat een groot deel ervan rechtstreeks door de consument aan accijnzen wordt betaald.
Transparantie
Volgens Paul Tang, Europarlementariër voor de PvdA, is het van belang dat de bedrijven zoveel mogelijk openheid geven: “We kunnen deze wegen afsluiten, maar er worden altijd nieuwe wegen gezocht. Daarom moeten de bedrijven laten zien waar de winst wordt gemaakt en waar de belasting wordt betaald. Dan is het voor iedereen zichtbaar wat er gebeurt.”
ING
Hoewel het onderzoek ING in verband brengt met belastingontwijking en weinig transparantie, zegt de bank zelf juist een helder beleid omtrent belastingen te voeren. Raymond Vermeulen, voorlichter bij ING: "Per land geven wij aan hoeveel winst we maken en hoeveel belasting daarover betaald wordt, zodat er geen geldstromen via belastingparadijzen gaan. Het stond alleen niet op de plek waar de PvdA heeft gezocht."
Shell
Ook Shell zegt zichzelf niet te herkennen in de onderzoeksresultaten, volgens een woordvoerder van het bedrijf: “In 2015 stond Shell nog op de vierde prijs in de Transparancy Awars van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO).” Ook zou de onderzoeksgroep cijfers en begrippen door elkaar halen: “Dat het belastingspercentage opgeblazen zou zijn, daar klopt niks van. Daarnaast hebben wij in heel veel landen ondernemingen zitten, om de lokale operaties te beheren. Dus ook in ‘belastingparadijzen’.