Politiek19 jan '16 16:04

Steun voor oud-militair Jitse A. neemt toe

Auteur: Sam de Voogt

De 47-jarige A. werd vorige week opgepakt omdat hij IS-strijders zou hebben gedood. Maar veel mensen vinden hem een held - een petitie om hem vrij te krijgen is bijna 60.000 keer ondertekend. De politiek houdt zich intussen op de vlakte.

Foto ANP
Foto ANP

De oud-Dutchbat militair A., die onder meer actief was in Srebrenica, werd vorige week gearresteerd omdat hij met de Koerden tegen IS vocht. Volgens vrienden en z'n advocaat werd A. met veel machtsvertoon opgepakt en met een zak over z'n hoofd weggevoerd.

Justitie wil hem dus vervolgen, terwijl veel Nederlanders hem juist een held vinden. Maar in een rechtstaat moeten strafbare feiten vervolgd worden, zegt PvdA-leider Diederik Samsom: "Volgens mij heeft deze man zelf op televisie verklaard dat hij in vreemde krijgsdienst mensen heeft doodgeschoten. Beide is verboden in Nederland, en wij zijn een rechtstaat, dus het is goed dat het OM er naar kijkt."

 

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie (VVD) houdt zich intussen stil over de kwestie. "Het is niet verstandig om je midden in een strafrechtelijk onderzoek daar als minister over uit te laten." Op de vraag of Nederland in oorlog is met IS, verwees Van der Steur naar de woorden van premier Rutte. "Dit kabinet spreekt met een mond." Rutte zei eerder dat Nederland in oorlog is met Islamitische Staat.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen