Politiek11 mrt '15 07:11Aangepast op 11 mrt '15 08:24

Onafhankelijk onderzoek naar Teevendeal

Auteur: Eva Oude Elferink

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de miljoenendeal die justitie 15 jaar geleden sloot met drugscrimineel Cees H.. Dat heeft premier Mark Rutte gisteravond toegezegd in het debat over de affaire die minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven de kop kostte.

Premier Rutte wilde het onderzoek naar de miljoenendeal met Cees H. eerst door de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie laten uitvoeren, maar een meerderheid van de Kamer steunde een voorstel van ChristenUnie-voorman Arie Slob. Hij pleitte voor een onafhankelijke onderzoekscommissie.

Die commissie moet onder meer gaan uitzoeken hoe het bedrag van 4,7 miljoen gulden dat aan H. werd uitbetaald, is opgebouwd en waarom dat bedrag zo hoog was. Rutte wil op zijn beurt onder meer weten of het college van procureur-generaals op de hoogte was van de deal met de drugscrimineel.

Dat niet alleen: ook het ministerie van Veiligheid en Justitie moet worden doorgelicht, vindt de premier. "Daar werken weliswaar goede mensen, maar helaas moet ik ook vaststellen dat daar ook dingen lijken te zijn gedaan, gebeurd, zoekgeraakt en vervolgens gemeld aan Nieuwsuur die in ieder geval duiding behoeven."

Of een onafhankelijk commissie vervolgens antwoord op alle vragen zal kunnen geven, weet Rutte naar eigen zeggen niet. "Als dat niet valt te achterhalen, moeten we op zijn minst de meest waarschijnlijke scenario's vinden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen