Politiek24 feb '16 21:40

Bussemaker pakt declaraties hbo en universiteiten aan

Auteur: Judith Laanen

Het declaratiegedrag in het hoger en wetenschappelijk onderwijs moet transparanter, blijkt uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs. Minister Bussemaker van Onderwijs scherpt de regels aan.

Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Bussemaker heeft met het wo en hbo afgesproken dat ze gaan "werken aan uniforme, duidelijke en concrete definities en voorschriften als het gaat over regels voor declaraties en bestuurskosten en de verantwoording daarover".

Het onderzoek werd ingesteld naar aanleiding van berichtgeving door RTL Nieuws dat meerdere bestuurders de regels voor declareren hadden omzeild. De Inspectie nam de declaraties van bestuurders van 18 wetenschappelijke en 36 hogere onderwijsinstellingen in 2013 en 2014 onder de loep. Daaruit blijkt dat ze verschillend handelen als het op de voorschriften aankomt, en dat er een grote variatie aan totaalbedragen zijn die worden gedeclareerd, zegt het rapport. De Inspectie zegt niet vast te kunnen stellen of de regels goed zijn toegepast. Ook worden geen namen van instellingen genoemd.

3 miljoen euro aan declaraties
De declaraties variëren per bestuurder sterk. In het wetenschappelijk onderwijs loopt het uiteen van 100 euro tot 72.000 euro. In het hbo strekt het zich uit van 0 tot zelfs 91.000 euro.

In totaal declareerden bestuurders voor iets meer dan 3 miljoen euro, maar dat is niet het volledige bedrag. Naar schatting heeft de helft van de instellingen kosten die rechtstreeks door de universiteit of hbo werden betaald niet opgenomen in de jaarverslagen. Ook troffen accountants fouten aan in de naleving van de voorschriften voor declareren bij zeven wo- en hbo-instellingen. In elf gevallen gaat de Inspectie na of overheidsgeld onrechtmatig besteed is.

Over twee jaar volgt opnieuw een onderzoek van de Inspectie naar het declaratiegedrag van bestuurders in het hoger en wetenschappelijk onderwijs.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen