Politiek24 jun '15 07:11Aangepast op 24 jun '15 10:06

'Bijstanders zijn labbekakken'

Auteur: Pieter van den Akker

Honderdduizenden Nederlanders met een uitkering zijn 'labbekakken'. Deze 'slappelingen kunnen en moeten per direct aan het werk'. Dat zegt voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW in de Volkskrant.

Foto: ANP
Foto: ANP

In een opvallend uitgesproken interview met die krant verzoekt hij het grootste deel van het half miljoen 'bijstanders' de handen uit de mouwen te gaan steken. Ook hoogopgeleide werklozen kunnen bijvoorbeeld asperges steken, zegt De Boer verder. "In het zonnetje, met de radio aan. Wat is daar fout aan?"

Om ze aan het werk te krijgen wil De Boer dat de bijstandsuitkering omlaaggaat.

Vast contract
Veel werkgevers willen mensen volgens De Boer geen vast contract meer geven. "Ze zeggen: waar begin ik aan? Mensen staan op de loonlijst en ik kom nooit meer van ze af. Ze worden ziek en wij betalen twee jaar ziektegeld. Straks ook nog een derde WW-jaar."

VNO-NCW beloofde in 2013 in het Sociaal Akkoord te zorgen voor honderdduizend banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Daar komt voorlopig niets van terecht, zegt De Boer. "In alle eerlijkheid: ik heb momenteel niks te bieden.''

Tegen btw-verhoging
De Boer spreekt zich verder uit tegen de verhoging van de btw. Hij is voorstander van een verlaging van de leeftijd voor het minimumjeugdloon naar 21, misschien zelfs 20 jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen