Politiek6 nov '14 07:20

Duitse politie paraat voor demonstraties

Auteur: Eva Oude Elferink

Hoogste staat van paraatheid bij de Duitse politie en justitie. De spanning loopt op rond een aangekondigde demonstratie van voetbalhooligans tegen de jihad en de salafisten die daar aan deelnemen. Op Facebook en twitter hebben duizenden hooligans aangekondigd zondag naar Berlijn te komen.

Eerder leidde een soortgelijke demonstratie  in Keulen tot een veldslag met de politie. Het broeit dan ook in Duitsland, zegt correspondent Derk Marseille. "Het verzet tegen jihadisten verbroederd de normaal zo verdeelde voetbalhooligans en neonazi's."

Bij de vorige demonstratie hadden vooraf vele duizenden mensen zich opgegeven via een Facebookevent, toch kwam de politie pas later in de middag in actie. "Dat wil men nu voor zijn", zegt Marseille. Auto's werden toen vernield, journalisten bedreigd.

Echte debat
De grote aandacht die zowel politici en journalisten aan het verbond tussen de voetbalhooligans en neonazi's besteden, overschaduwt het daadwerkelijke debat, zegt Marseille. "Namelijk, hoe Duitsland moet omgaan met zesduizend radicale salafisten en nog eens enkele honderden in Irak en Syrië."

Naar verwachting zullen duizenden hooligans dit weekend naar Berlijn afreizen waar tegelijkertijd de herdenking van 25 jaar val van de muur zal plaatsvinden. Zij worden daar opgewacht door even zoveel agenten. Anti-fascisten hebben op hun beurt tegendemonstraties aangekondigd.

Marseille: "Ook dit weekend zullen de beelden van spuwende waterkannonnen over de hoofden van demonstranten domineren."

Voor volgende week staan in Hannover en Hamburg eveneens demonstraties gepland. Gekeken wordt of die demonstraties verboden kunnen worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen