Politiek29 feb '16 08:03

Ploumen: noodhulp moet op de schop

Auteur: BNR Webredactie

De internationale noodhulp aan vluchtelingen moet helemaal anders, vindt minister Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking.

Volgens de minister barst het huidige systeem uit zijn voegen. Vorig jaar waren 125 miljoen mensen afhankelijk van noodhulp, maar door een miljardentekort kregen Syrische vluchtelingen te weinig te eten en konden 750.000 gevluchte kinderen niet naar school.

 

De minister wil hulporganisaties meer eigen verantwoordelijkheid geven. Ook stelt zij voor financiering voor langere periodes in plaats van elke 6 maanden vast te stellen, en hulporganisaties meer financiële zekerheid te bieden zodat deze goedkoper voedsel kunnen inkopen. Een andere voorgestelde maatregel is meer efficiëntie behalen door samen te werken met organisaties in de getroffen landen.

Ook pleit Ploumen ervoor het bedrijfsleven meer bij hulp te betrekken. "Die hebben slimme oplossingen, kunnen op structurele basis heel goed meehelpen, willen dat ook heel erg graag."

Op initiatief van de minister komen donoren en hulporganisaties vandaag bijeen in Amsterdam om het over verbeteringen te hebben. In mei volgt een internationale conferentie in Istanbul.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen