Politiek31 jan '13 15:39Aangepast op 31 jan '13 18:32

Nederlandse musea moeten meer samenwerken

Auteur: Anne-Greet Haars

Er moeten in Nederland acht kerninstellingen komen, die allemaal een ander vakgebied onder hun hoede nemen. Dat adviseert de Raad van Cultuur aan het kabinet.

Het Rijksmuseum in Amsterdam. ANP
Het Rijksmuseum in Amsterdam. ANP

Deze acht musea moeten de kar van museaal Nederland gaan trekken. "We adviseren de minister om te komen tot een grotere vorm van samenwerking tussen musea binnen specifieke verzamelgebieden", vertelt Joop Daalmeier, de voorzitter van de Raad voor Cultuur, aan BNR's verslaggever Laurens Boven.

"Ze moeten dat doen onder leiding van één kernmuseum en daarnaast een partnermuseum. Samen vormen die musea een kern die met elkaar samenwerken bij vormen van presenteren, aankopen en collecties uitwisselen. We hebben er steeds voor gezorgd dat er in de regio een partnermuseum komt bij het kernmuseum in de Randstad."

Positieve reacties
Toine Berbers van de Vereniging Rijksmusea reageert positief op het plan: "Het bevat hele positieve elementen voor acties die we zelf ook hadden ondernomen. We zien het als een ondersteuning. We rekenen erop dat de samenwerking binnen de museu versneld van de grond komt."

Initiatieven uit het veld
Siebe Weide, directeur van de Nederlandse Museumvereniging  sluit zich aan bij de minister die zegt dat het van onderop moet komen. "De initiatieven moeten uit het veld zelf komen. Zolang het veld zelf aan zet is om na te denken over de toekomst en over wat zinvolle samenwerkingen zijn, zie ik alleen maar interessante perspectieven."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen