Politiek1 mrt '16 18:53

De jeugd van tegenwoordig is braver dan u denkt

Auteur: Judith Laanen

Nederland is veel veiliger geworden de afgelopen tien jaar en jongeren stappen minder snel in de criminaliteit. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor die het CBS vanmiddag bekendmaakte.

Zeiden in 2005 nog 3,6 miljoen mensen slachtoffer geweest te zijn van criminaliteit, dit aantal daalde met een derde naar 2,4 miljoen in 2014. En opvallend genoeg is die daling is het sterkst onder jongeren, zegt Frans Leeuw van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum: "In 2007 waren 27 op de 1000 jongeren in de groep 12- tot 18-jarigen verdachte, in 2014 daalde dat aantal naar 10. Een daling van 64 procent", zegt Leeuw. In de categorie jongvolwassenen daalde dat aantal van 42 naar 23 verdachte jongeren.

Jeugdcriminaliteit daalde het sterkst
De sterke daling bij jongeren komt volgens Leeuw doordat er zoveel aandacht is voor veiligheid en activiteiten die daarbij horen, maar ook door gerichte handhaving - "hotspots policing en vergelijkbare zaken" - waardoor het moeilijker is voor jongeren om in de criminaliteit te stappen. "Je maakt de entreekosten aanzienlijk hoger, dat remt af."

Een deel van de daling ligt volgens Leeuw ook aan de toename van digitale activiteiten. "Vroeger hing je rond op het schoolplein, nu hang je digitaal rond. Dat is ook een mogelijke verklaring voor de dalende jeugdcriminaliteit."

Digitale misdragingen
Of de jeugd zich ook meer digitaal misdraagt, wil Leeuw niet te hard maken, maar ook zeker niet uitsluiten. "Er zijn geen cijfers die jaren terug gaan, dus we kunnen moeilijk een trend zien", zegt Leeuw. De onderzoeker noemt DDOS-aanvallen, identiteitsfraude, het verspreiden van virussen en bedreigingen via digitale hulpmiddelen als zaken waaraan jongeren zich schuldig maken.

Minister Van der Steur heeft het WODC gevraagd om meer onderzoek te doen naar digitale criminaliteit.

Gerelateerde artikelen