Politiek14 mrt '16 13:29

Ondernemingsraad NS niet blij met hervormingsplannen

Auteur: Jolijn Mes

Na klachten van FNV Spoor op de plannen van NS om zich alleen te richten op hun kerntaak, heeft nu ook de Ondernemingsraad van NS zich laten horen. Zelfs een gang naar de rechter sluit de OR niet uit.

ANP
ANP

De NS wil zich gaan richten op het vervoeren van mensen met de trein. Het spoorbedrijf is dan ook van plan het busbedrijf Qbuzz en de stationswinkels te verkopen.

Niet gelukkig
Volgens Gerard Wold, van de Centrale Ondernemingsraad van NS, zijn er een aantal keuzes gemaakt in het plan waar hij niet zo gelukkig mee is: "We zijn er echt op tegen dat de NS niet meer gaat meebieden op de regionale spoorweglijnen. NS is een uitstekende spoorwegvervoerder, waarom zou je dan niet op je binnenlandse markt meebieden?"

Ook de plannen om de stationswinkels te verkopen ziet Wold als een slechte zaak: "NS heeft heel veel retailactiviteiten op de stations heel succesvol gemaakt. Daardoor zijn de winkels vaak open op momenten dat ze misschien niet zo rendabel zijn. Dat doet wat met de stationsomgeving."

 
Regiefunctie voor NS
Wold zou de plannen van NS dan ook graag zien veranderen: "NS moet de regie nemen in het openbaar vervoer. Dat betekent niet dat ze per definitie alles zelf uit moeten voeren. Maar er moet wel een heel goed ‘van-deur-tot-deur’ vervoer georganiseerd zijn, met een regiefunctie voor NS."

De OR wil dan ook dat het besluit gauw kenbaar wordt gemaakt, om eventuele vervolgstappen in gang te kunnen zetten: "We moeten kijken of het een redelijk besluit is én of er geluisterd wordt naar de vakmensen in het bedrijf. Als dat niet zo is, dan sluiten we stappen naar de rechter zeker niet uit."

Gerelateerde artikelen