Politiek29 okt '15 13:51Aangepast op 29 okt '15 14:49

Referendum over Oekraïne op 6 april

Auteur: BNR Webredactie

Nederland gaat op woensdag 6 april naar de stembus voor het associatieverdrag met Oekraïne. Dat heeft de referendumcommissie donderdag bekendgemaakt.

De datum is zo gekozen dat er genoeg tijd is voor de voorbereidingen en voor een publiek debat, zegt de commissie.

De vraag die op het stembiljet komt te staan luidt: “Bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne?” De formulering “Bent u voor of tegen…” is wettelijk verplicht.

Het raadgevend referendum komt er op initiatief van het actiecomité GeenPeil, dat is gelieerd aan GeenStijl. De initiatiefnemers zamelden 427.939 handtekeningen in, ruim meer dan de 300.000 die nodig waren om het referendum af te dwingen. Die mogelijkheid bestaat sinds 1 juli.

Inspraak
Volgens GeenPeil heeft de Nederlandse bevolking te weinig inspraak bij Europese samenwerking. Het associatieverdrag met Oekraïne was de eerste mogelijkheid voor een referendum over een onderwerp dat met de EU te maken heeft. Het verdrag moet zorgen voor versterking van de politieke en economische samenwerking tussen de EU en Oekraïne.

Uitslag
Het kabinet is voorstander van het verdrag en kan een 'nee' naast zich neerleggen. Premier Mark Rutte (VVD) wil niet op voorhand zeggen wat hij met de uitslag zal doen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen