Politiek8 mrt '16 18:42

Wilders aangeklaagd voor aanzetten tot haat en discriminatie

Auteur: Judith Laanen

PVV-leider Geert Wilders wordt vervolgd voor het aanzetten tot haat en discriminatie, belediging en uitlokking. Dat bevestigt zijn advocaat Geert-Jan Knoops aan BNR.

De zaak draait om Wilders' ‘minder minder’-uitspraak over Marokkanen. Volgens het OM heeft Wilders zich 'opzettelijk beledigend uitgelaten' en aangezet tot haat tegen en/of discriminatie van mensen wegens hun ras. De maximale straf voor deze feiten is twee jaar cel.

Advocaat Goran Sluiter van advocatenkantoor Prakken d’Oliveira volgt de strafzaak tegen Wilders voor ondermeer het Landelijk Beraad Marokkanen, en meer partijen die aangifte deden tegen deze uitspraak. "Dit is geen verrassing", zegt Sluiter. "Hier hebben we ook aangifte van gedaan. Het OM heeft in grote lijnen gezegd dat het hierom zou gaan: groepsbelediging en aanzetten tot haat, beperkt tot 19 maart 2014, toen Wilders zijn uitspraak deed in café De Tijd."

 

Sluiter inventariseert momenteel deze uitspraken en is van plan de rechter nog op deze te wijzen.

'Geen uitbreiding aanklacht'
Wat Sluiter betreft wordt de aanklacht niet uitgebreid, omdat "je anders bezig blijft en je het proces daarmee enorm zou belasten." Maar, zegt hij: "Voor cliënten is het zorgelijk dat het gedrag van de heer Wilders ook na deze tenlastelegging in het geheel niks verandert." Daarbij heeft Wilders volgens Sluiter "nooit enige afstand gedaan van zijn uitspraak."

Zowel Wilders als zijn advocaat willen niet reageren. Dat doen ze pas op 18 maart, als de eerste zitting is van de zaak. Pas in oktober wordt de zaak inhoudelijk behandeld, in december wordt de uitspraak pas verwacht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen