Politiek4 mrt '16 09:10

'Studenten zijn geen derderangs treinreizigers'

Auteur: Thijs Baas

Studenten moeten niet gedwongen worden om de problemen van de NS op te lossen, zegt Lide de Nie, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg tegen BNR. Ze willen daarom met acties afdwingen dat studenten ook in de spits kunnen blijven reizen. "Wij zijn geen derderangs treinreizigers."

Foto: ANP
Foto: ANP

Duizenden studenten gaan volgende week tegelijkertijd tijdens de spits met de trein reizen om te protesteren tegen de NS, die studenten juist buiten de spits wil laten reizen. Wat de studenten vooral steekt is dat ze op lokaal niveau onvoldoende betrokken worden bij overleg. "Daarbij is de afspraak gemaakt om de huidige OV-kaart in de huidige vorm behouden blijft en dat er op lokaal niveau wordt gezocht naar mogelijkheden om het meer buiten de spits te laten plaatsvinden."

 

De NS schendt voorwaarden, zegt De Nie. "Het betrekken van studenten op lokaal niveau lijkt nu niet goed te gaan. Ze zijn niet in voldoende mate betrokken en daar zijn de studenten boos over. Ik denk dat studenten een bijdrage kunnen leveren en er is niet per se sprake van onwelwillendheid. Het lijkt er nu een beetje op dat studenten de problemen van de NS moeten oplossen, omdat er zo'n enorme drukte is die de NS wellicht ook op andere manieren moeten oplossen."

Problemen
Want het probleem is er wel degelijk, zegt De Nie in reactie op berichten dat onder meer de Radboud Universiteit, de Universiteit Twente, de UvA en de VU helemaal niet mee willen werken aan de plannen. "Gisteren was in het nieuws dat Nijmegen, Leiden en de Hogeschool Utrecht hier al wel over denken. Het zijn plannen om de lestijden iets te verlaten, en voor veel studenten levert dat problemen op. Op dit moment voelen studenten zich gewoon gepasseerd."

Gerelateerde artikelen