Politiek7 mrt '16 10:46

Rutte ziet perspectief

Auteur: BNR Webredactie

Na een heel kort nachtje slaap is premier Rutte, naar eigen zeggen "gematigd optimistisch", aangekomen bij de EU-top in Brussel over de vluchtelingen.

ANP/EPA
ANP/EPA

EU-regeringsleiders bespreken vanmiddag met elkaar en met Turkije de aanpak van de vluchtelingencrisis. Afgelopen nacht hadden Rutte en Merkel al een voorbereidend overleg met de Turkse premier Ahmet Davutoglu.

De premier wil nog weinig zeggen over Turkse toezeggingen. Rutte:

Op de vraag of de top de verdeeldheid in Europa kan wegnemen, zegt Rutte: "Dat is afwachten.''

Afspraken en wensen
In november spraken Europa en Turkije af samen de migratiecrisis aan te pakken. In ruil voor onder meer geld moest Turkije de grens met Griekenland bewaken en de opvang in vluchtelingenkampen verbeteren. Maar nog steeds maken grote groepen migranten de oversteek naar Europa.

Turkije wil onder meer dat Europa erkende vluchtelingen uit de Turkse kampen overneemt. Rutte zegt dat deze ‘luchtbrug’ pas aan de orde is "als de nul in zicht is'' wat betreft het aantal migranten dat op illegale wijze naar Europa reist. Ook wil Europa dat Turkije zich bereid toont niet-Syrische migranten, die geen recht hebben op asiel in Europa, terug te nemen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen