Politiek14 mrt '16 20:59

Hoe veilig is de nieuwe stemcomputer?

Auteur: Didi Levison

Als het aan de VVD ligt is het einde van het rode stempotlood nu echt in zicht. Ondanks grote kritiek op de stemcomputers in 2006 wil de partij het met de volgende verkiezingen opnieuw proberen.

Na verkiezingen in 2006 werd het digitaal stemmen afgeschaft vanwege de fraudegevoeligheid. Nu, tien jaar later, wordt het tijd voor een tweede kans voor de stemcomputer, vindt VVD-kamerlid Joost Taverne.

“Nu moet je een groot vel papier uitvouwen, het juiste vakje opzoeken, inkleuren, opvouwen en inleveren. Bij het nieuwe systeem stem je met een grote Ipad op jouw keuze. Daarna wordt je stem uitgeprint en lever je hem in. Je krijgt dan ook een kopie mee naar huis zodat bij een eventuele hertelling niks mis kan gaan”, legt Taverne uit.

De fraudegevoeligheid is volgens Taverne ook opgelost: “De techniek is verbeterd. De apparaten waarop werd gestemd in 2006 werden afgeluisterd en data werd opgeslagen. Het was dus niet anoniem en dat is nu niet meer zo”, vertelt Taverne.

Uitslag na 1 uur
Ook de uitslag na de stemmingen zou volgens de VVD’er sneller moeten kunnen met de nieuwe apparatuur.

Duur en risicovol
Arjen Kamphuis, oud lid van commissie Van Beek die de overheid adviseerde over elektronisch stemmen in 2013, heeft zijn twijfels bij het digitale stemmen. “Er kunnen naast de veiligheid allerlei andere technische mankementen voor problemen zorgen”, vertelt kamhuis. Ook wijst hij op de hoge kosten die het systeem met zich meebrengt. “Zelfs in het meest optimistische scenario nemen de kosten per verkiezing met zo’n 150 miljoen euro toe”, aldus Kamphuis.

 

Gerelateerde artikelen