Politiek30 okt '15 11:08Aangepast op 30 okt '15 11:38

VNG: Extra geld van Rijk nodig voor referenda en opvang

Auteur: Marjan van den Berg

Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht en de nieuwe voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), wil dat het Rijk de portemonnee trekt om gemeenten te steunen bij de opvang van asielzoekers en het houden van referenda.

Dat zegt Van Zanen in een interview op BNR.

Sinds afgelopen zomer kunnen kiesgerechtigden over nieuw aangenomen wetten en verdragen een referendum aanvragen. Dit gebeurt op 6 april voor het eerst; dan wordt een referendum gehouden over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie.

Gemeentefonds
Het Rijk en gemeenten betalen allebei een deel van de kosten van stembusgangen. Maar als het aantal referenda nu gaat toenemen, hebben gemeenten extra geld nodig om deze uit te voeren, zegt Van Zanen. “Je krijgt als gemeente gewoon geld via het Gemeentefonds van het Rijk. Dan heb je soms een beetje mazzel en dan is er geen verkiezing; dan moet je dat eigenlijk een beetje opsparen… Ik zal er nog eens goed naar kijken, maar ik vind wel dat er een voorziening moet zijn als er vaker referenda worden gehouden.”

 

'Comfort'
De VNG-voorzitter rekent er tevens op dat het Rijk over de brug komt om gemeenten te helpen de opvang van vluchtelingen in goede banen te leiden.

“In het overleg met het kabinet en met komende overleggen voor de Najaarsnota (…) zal het Rijk duidelijk moeten maken dat de gemeenten ook in de sfeer van de centen – ik kan nog geen bedragen noemen – comfort krijgen. Want ook dat is voor draagvlak slecht, als uiteindelijk de rekening niet alleen qua voorzieningen, inspanningen et cetera bij de gemeenten komt, maar ook nog de centen.”

 

 

Bedreigingen en geweld
Van Zanen reageert fel op het feit dat gemeenten te maken krijgen met bedreigingen en geweld van mensen die tegen de komst van asielzoekers zijn. “Omdat dit probleem uiteindelijk bij 393 gemeenten terechtkomt, bij die 1500 wethouders die we hebben, bij die 9.000 raadsleden, bij die 393 burgmeesters, die hun stinkende best doen, in de modder staan om samen met bewoners, met bedrijven, met heel veel vrijwilligers te helpen om het probleem van die stroom op te lossen, al dan niet tijdelijk… die moet je steunen.”

Hij zegt dan ook “heel erg blij” te zijn met de brief waarin Tweede Kamerfractievoorzitters deze week afstand namen van geweld en bedreigingen in het asieldebat.

“Ik snap ook boosheid. En je mag ook wel een keer iets onaardigs tegen elkaar zeggen. Maar je blijft met je poten van die mannen en vrouwen af. Die doen gewoon hun werk en het is ingewikkeld zat. Alsjeblieft mensen, doe het met woorden.”

Gerelateerde artikelen