Politiek10 mrt '16 20:04

Asscher steunt bedreigde moskeeën, maar beveiligt ze nog niet

Auteur: BNR Webredactie

Vanmiddag bezocht minister Asscher de Malik-moskee in Leiden om steun te betuigen aan de moslimgemeenschap na een reeks incidenten. Maar beveiliging komt er niet, zei hij.

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Foto ANP
Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Foto ANP

Eerder kregen verschillende moskeeën dreigbrieven met een hakenkruis, en werd in Enschede een brandbom naar een moskee gegooid.

 

De overheid staat achter de moslimgemeenschap, zei Asscher. "We zullen nooit accepteren dat bedreiging, geweld en haat tegen welke groep dan ook zal worden geuit." Ook hamerde Asscher op een goede registratie van incidenten tegen moslims.

Gemeenten en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid kijken steeds waar extra beveiliging nodig is, zei de minister. De moskeebestuurders zijn blij met de steun van Asscher, ze willen wel graag verder praten over "de duiding" van al die geweldsincidenten.

Volgens de coördinator terrorismebestrijding Dick Schoof vinden er met grote regelmaat bijna dagelijks incidenten bij moskeeën plaats. "De situatie is anders dan een half jaar geleden. Op het moment dat de dreiging zodanig is dat er bewapende marechaussee of politie moet komen, dan is dat een advies vanuit de NCTV. Die situatie doet zich nu niet voor, maar we bereiden ons er wel op voor."

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) sprak van een constructief gesprek. "We kregen alle ruimte om onze punten van zorg over te brengen. Over twee weken volgt een tweede gesprek waarin we naar de dreigingsanalyse gaan kijken", aldus Saïd Bouharrou namens de RMMN. Hij zei blij te zijn dat de dreigementen richting moslims "zeer serieus" worden genomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen