Politiek15 mrt '16 17:50

'Uitreiking Militaire Willemsorde moet geldkraan openen'

Auteur: Didi Levison

Een reclamespot of een uitreiking? Het Binnenhof stond vandaag in ieder geval vol met (oud-)commandoleden om de Willemsorde in ontvangst te nemen. Reden van de uitreiking is overigens geheim, net zoals de namen van ontbrekende leden.

Koning Willem Alexander reikt de Willemsorde uit
Koning Willem Alexander reikt de Willemsorde uit

Na Marco Kroon in 2009 en Gijs Tuinman in 2014 kreeg vandaag het hele Korps Commandotroepen de Militaire Willemsorde door Koning Willem Alexander uitgereikt. Maar waarvoor ze nou precies werden geëerd is geheim. Ook was het korps niet compleet, een groot deel van de leden gaan nog op missie en moeten daarom zo anoniem mogelijk blijven.

Politiek verslaggever Jaap Jansen: “Na de val de Berlijnse muur in 1989 is er flink bezuinigd op Defensie. De Rus zou immers niet meer komen en de wereldvrede brak uit. Maar helaas, er is weer meer Defensie nodig. De uitgaven moeten omhoog, vinden veel politici inmiddels. Ook daarom is vandaag zo’n belangrijke dag.”Dapperheidsonderscheiding
De Militaire Willems-Orde is de oudste en hoogste Nederlandse ridderorde en dapperheidsonderscheiding. De koning is Grootmeester van de Orde. De minister van Defensie draagt iemand voor op advies van het Kapittel der Militaire Willems-Orde. De onderscheiding werd op 30 april 1815 door koning Willem I ingesteld als erkenning van uitstekende daden van moed, beleid en trouw in de strijd. De eerste Militaire Willems-Orde werd uitgereikt aan erfprins Willem Frederik van Oranje-Nassau voor zijn daden tijdens de Veldtocht van 1815 tegen Napoleon.

Gerelateerde artikelen