Politiek16 mrt '16 14:28

Stadsdeelvoorzitter: nooit problemen in Nieuw-West met korte rokjes

Auteur: Sam de Voogt

Stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud heeft nog nooit gehoord dat iemand problemen heeft gehad met hoe ambtenaren achter stadloketten in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West zich kleden. Hij noemt het verbod van een teammanager op korte rokjes, gisteren resulterend in #rokjesgate, dan ook "te bizar voor woorden".

Een mail van de vrouwelijke teammanager van de gemeente lekte gisteren uit. Daarin werd het vrouwelijke ambtenaren verboden om rokjes boven de knie en knielaarzen te dragen. Anders zouden de medewerkers naar huis gestuurd worden. Na grote ophef op Twitter boog de betreffende Amsterdamse wethouder, Abdeluheb Choho van Dienstverlening, zich over de zaak en werd snel gecommuniceerd dat een dergelijk verbod niet van toepassing is.

Uit de woorden van Baâdoud blijkt niet of de vrouw op eigen initiatief heeft gehandeld. "Ik ontken niet dat het een eenmansactie is. Ik zeg alleen dat als een teammanager iemand een e-mail stuurt, dat namens de kledingvoorschriften van de gemeente gebeurt."

 

De teammanager valt niet onder Baâdoud's verantwoordelijkheid. Alle ambtenaren in dienst van een stadsdeel vallen onder regie van het stadhuis. Choho liet vanochtend weten aan De Volkskrant dat hij de teammanager op het matje heeft geroepen, maar dat ze niet ontslagen wordt. De suggestie dat geloof, en dan voornamelijk de islam een rol heeft gespeeld, wijst Baâdoud resoluut van de hand. "Dat zou heel erg suggestief zijn. Het heeft niets te maken met de etnische achtergrond van de bewoners van ons stadsdeel met 149 verschillende nationaliteiten."

Baâdoud riep gisteren 15 maart gelijk uit tot rokjesdag. "Om te laten zien dat dit te bizar voor woorden is. Als gemeente moeten we zorgen voor goede dienstverlening en vriendelijkheid richting de bewoners van Amsterdam. We moeten niet een discussie voeren over hoe men zich moet kleden."

#Rokjesgate in Spitsuur:

Gerelateerde artikelen