Politiek21 mrt '16 12:58

Chaos in Britse regeringspartij

Auteur: Jolijn Mes

David Cameron 'vecht' voor zijn leven. Dat schrijft de Britse krant The Independent vandaag. De Britse premier probeert een grote crisis in zijn conservatieve partij te bezweren met een vlammende speech in het parlement.

ANP/EPA
ANP/EPA

De crisis komt door de verdeeldheid in de regeringspartij. Die verdeeldheid was volgens correspondent Lia van Bekhoven onder controle, tot vrijdagavond: "Een minister trad af, omdat hij vond dat de regering de maatschappij verdeelde."

Brexit
Volgens Van Bekhoven is de onrust omtrent de Brexit de oorzaak van de chaos in de partij: "Sinds de ministers campagne mogen voeren vóór een Brexit en dus niet langer de regeringspositie hoeven te verdedigen, is het hek van de dam."

 
En die verdeeldheid is niet goed voor Cameron, zegt Van Bekhoven: "Het is niet alsof de regering op springen staat, maar het is niet goed voor zijn anti-Brexit campagne. Mensen luisteren niet naar de inhoudelijke argumenten. Wat de kiezers wél horen is een verdeelde, vechtende partij. En daar wordt niet op gestemd."

Saamhorigheid
Voor Cameron is het daarom nu zaak zoveel mogelijk mensen van de regering achter zich te krijgen. Dat zal hij vandaag proberen door een vlammend betoog te geven. Vak Bekhoven: "Hij zal gaan appelleren aan een saamhorigheid door te wijzen op de successen van de conservatieve partij sinds zijn aanstelling tot premier zes jaar geleden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen