Politiek22 mrt '16 06:33

VVD: Weg met de pretstudie

Auteur: BNR Webredactie

HBO- en universitaire studies met weinig perspectief op de arbeidsmarkt moeten verdwijnen. Dat zegt de VVD op BNR.

Foto ANP
Foto ANP

Niet alleen toekomstige, maar ook bestaande zogenaamde pretstudies op universiteiten moeten eraan geloven als het aan de VVD ligt. De regeringspartij wil dat alle opleidingen eens in de zoveel jaar worden getoetst op nut en noodzaak. Morgen wordt er over gedebatteerd in de Tweede Kamer.

Pieter Duisenberg, Kamerlid namens de VVD, spreekt van studies waar het arbeidsperspectief minder is. "Desondanks zijn deze opleidingen onverminderd populair. Maar als de kaartenbakken van het UWV vol zitten met een studie, dan moet je toch gaan kijken naar het aanbod. Dat doen we al bij nieuwe studies, maar dat willen we nu ook gaan doen bij bestaande opleidingen."

 

Volgens het Kamerlid is een gebrek aan informatie voor studenten een van de redenen dat slechte studies toch populair zijn. "Studenten krijgen niet altijd de juiste informatie. Uit onderzoek is gebleken dat de informatie soms te rooskleurig is, terwijl het niet alleen belangrijk moet zijn voor hogescholen en universiteiten om studenten te lokken, maar ook om ze perspectief te bieden na de opleiding."

Overigens betekent een slecht arbeidsperspectief niet meteen einde verhaal voor een studie, stelt Duisenberg. "Eerst moet je de opleidingen opdracht geven om het te verbeteren." De VVD hoopt coalitiepartner PvdA mee te krijgen met het plan. Duisenberg: "De A in PvdA staat voor arbeid, dat vinden wij ook belangrijk, en dus denk ik dat we elkaar hier wel in moeten kunnen vinden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen