Politiek24 mrt '16 22:07

Daders Brussel wel bekend bij Amerikanen

Auteur: BNR Webredactie

De broers El Bakraoui, die zich dinsdag in Brussel opbliezen, waren voor de aanslagen bekend als potentiële terroristen bij de VS.

Ibrahim El Bakraoui (Foto: ANP)
Ibrahim El Bakraoui (Foto: ANP)

Khalid en Ibrahim El Bakraoui stonden beiden op Amerikaanse lijsten van potentiële terroristen, meldt persbureau Reuters op gezag van twee anonieme bronnen. Onduidelijk is sinds wanneer de broers stonden gesignaleerd.

Dat de broers bij de VS bekend waren, kan een nieuw licht werpen op de verklaring van minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD). Die stelde donderdag dat Nederland Ibrahim El Bakraoui in juli vorig jaar heeft laten gaan. Turkije had hem opgepakt en op een vliegtuig naar Amsterdam gezet.

Niet gebeld

Volgens Van der Steur heeft de Turkse politie verzuimd om voor de uitzetting met de Nederlandse ambassade te bellen, zoals de afspraak is. Als Nederland wel van El Bakraoui's komst had geweten, was er volgens Van der Steur waarschijnlijk nog niets gebeurd, omdat hij niet internationaal geregistreerd zou hebben gestaan.

Ibrahim El Bakraoui blies zich dinsdag op op vliegveld Zaventem. Zijn broer Khalid deed hetzelfde op metrostation Maalbeek.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen